ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ-Σι Ζιπίνγκ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις της Κίνας έναντι στην Ταϊβάν

Επικοινωνία Τραμπ-Σι Ζιπίνγκ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις της Κίνας έναντι στην Ταϊβάν
Melville/Lucas Jackson/File Photos

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του είχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν και προσκλήσεις για να συναντηθούν και προσωπικά σε εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις, την ίδια ώρα που στη Νότια Σινική Θάλασσα ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 κι ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος πλησίασαν... επικίνδυνα το ένα στο άλλο.

Στο εγκάρδιο τηλεφώνημα των δύο προέδρων ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στον Σι Ζιπίνγκ ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την πολιτική της «μιας Κίνας», αν και ο ίδιος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο ν' ακολουθήσουν την πολιτική της «μιας Κίνας».

Σε πρακτικό επίπεδο, η πολιτική αυτή της «μιας Κίνας» σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την επίσημη διπλωματική θέση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία, η Κίνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

Την ώρα που Ντόναλντ Τραμπ και Σι Ζιπίνγκ μιλούσαν στο τηλέφωνο, ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 κι ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος πλησίασαν το ένα στο άλλο, κατά την πτήση τους πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ εκτιμά ότι το περιστατικό αυτό, δεν έγινε από πρόθεση, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters.

Ο αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα δήλωσε ότι τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 305 μέτρων την Τετάρτη, πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Φιλιππίνων και των κινεζικών ακτών.

Δύο παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν το 2016, ενώ το αμερικανικό αεροσκάφος «εκτελούσε αποστολή ρουτίνας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ