ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 30 δισ. ετησίως θα κοστίσει το σχέδιο Λεπέν για έξοδο από το ευρώ

Γαλλία: 30 δισ. ετησίως θα κοστίσει το σχέδιο Λεπέν για έξοδο από το ευρώ
REUTERS/Jacky Naegelen

Ιδιαίτερα κοστοβόρο για τη Γαλλία αποδεικνύεται το πλάνο της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας στις εθνικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν για έξοδο από το ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως θα στοιχίσει στη χώρα... 30 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

«Αν ήμασταν μόνοι, θα ήμασταν αβοήθητοι απέναντι στην κερδοσκοπία των χρηματοπιστωτικών αγορών... και αβοήθητοι απέναντι στην αμερικανική πίεση στο δολάριο», ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Παράλληλα τόνισε πως η αποχώρηση της Γαλλίας θα εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter υπογράμμισε πως «η χρηματοδότηση του γαλλικού δημόσιου χρέους θα κοστίζει πάνω από 30 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Αυτό είναι το ποσό που καταβάλει η χώρα για τον «ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας», τόνισε ακόμη.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που κατάληξε σε αυτά τα νούμερα, όμως ανέφερε ότι το επιτόκιο του γαλλικού χρέους έπεσε κατά 1,5% από τότε που υιοθέτησε το κοινό νόμισμα, πράγμα πολύ σημαντικό «για εκείνους που έχουν στεγαστικά δάνεια, για επιχειρηματικές επενδύσεις και για όλους τους φορολογούμενους».

Ο τραπεζίτης απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το ευρώ είναι υπεύθυνο για την κακή οικονομική κατάσταση πολλών χωρών, όμως παραδέχθηκε πως η γαλλική οικονομία χρίζει «επιδιόρθωσης και φρεσκαρίσματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ