ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ για ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις

Λαβρόφ για ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις
REUTERS/Brendan Smialowski

Η Ρωσία δεν επεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συζήτηση που είχε την Πέμπτη με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατο σάλο που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Λαβρόφ είπε: «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε τη δήλωση αυτή μερικές ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την παραίτηση του συμβούλου του σε θέματα εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν καθώς είχαν τεθεί ερωτήματα σχετικά με συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχους. Ο ίδιος δήλωσε πως οι δύο χώρες έχουν άφθονα θέματα για να συζητήσουν και είπε πως ελπίζει ότι θα «θέσει τις παραμέτρους για τη "μελλοντική δουλειά μας"».

Από την πλευρά του ο Ρεξ Τίλερσον αναφέρθηκε στην επιθυμία των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τη Ρωσία αλλά έθεσε ως προτεραιότητα την αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, λέγοντας:

Καθώς ψάχνουμε για νέο κοινό έδαφος περιμένουμε τη Ρωσία να τιμήσει τη δέσμευσή της και τη συμφωνία του Μινσκ και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Βόννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ