ΚΟΣΜΟΣ

Ερό: Κάθε απόπειρα διχασμού της Ευρώπης είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Ερό: Κάθε απόπειρα διχασμού της Ευρώπης είναι καταδικασμένη να αποτύχει
REUTERS/Michaela Rehle

Αυστηρή κριτική στις ΗΠΑ ασκεί σε συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, λέγοντας πως οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα διχασμού των Ευρωπαίων είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς η Ουάσιγκτον στερείται της ικανότητας να αντισταθμίσει τα οφέλη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη–μέλη της.

Μιλώντας στην εφημερίδα Journal du Dimanche, και ερωτηθείς για την έλλειψη ενότητας των Ευρωπαίων -σύμφωνα με την οπτική του Ντόναλντ Τραμπ- ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε πως η κατάσταση αλλάζει, ουσιαστικά εξαιτίας των «επανειλημμένων επιθέσεων» του Τραμπ ενάντια στην Ευρώπη.

«(...) Στοιχηματίζω πως οποιεσδήποτε προσπάθειες για να διχάσουν και να κυριαρχήσουν μεταξύ των Ευρωπαίων δεν θα επιτύχουν», τόνισε ο Ερό, σημειώνοντας:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν διαθέτουν επουδενί την δυνατότητα να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη–μέλη της. Ακόμα και η (βρετανίδα πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, παρά το Brexit, ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη για σύμμαχο τους.

Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια ξένη ανάμειξη, είτε ρωσική, είτε αμερικανική, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και Μάιο.

«Κάποιες συμπεριφορές ή δηλώσεις ενδεχομένως να υπονοούν» ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιθυμούν να αποδυναμώσουν την Ευρώπη, τόνισε ο Ερό.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η Μόσχα εξέφρασε τις προτιμήσεις της προς υποψηφίους των γαλλικών προεδρικών εκλογών όπως στον Φρανσουά Φιγιόν της συντηρητικής παράταξης και στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ενώ ο ανεξάρτητος, κεντρώος και φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη κυβερνοεπιθέσεις.

«Αυτή η μορφή ανάμειξης στην δημοκρατική ζωή της Γαλλίας είναι απαράδεκτη...Η Γαλλία δεν θα δεχθεί, οι Γάλλοι δεν δεχθούν να τους υποδείξουν τις επιλογές τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. «Πρόκειται για την δημοκρατία μας, την κυριαρχία μας, την εθνική μας ανεξαρτησία», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ