ΚΟΣΜΟΣ

Υπό την υπαρχηγό του Κιμ Γιονγκ Ουν βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ;

Υπό την υπαρχηγό του Κιμ Γιονγκ Ουν βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ;
H Choe Son Hui, εκ των πλέον στενών συνεργατών του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν Google

Κάτι πρόκειται ν’αλλάξει σύντομα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Βόρεια Κορέα; Πιθανότατα -ναι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της εφημερίδας Washington Post που λέει ότι καταβάλλεται προσπάθεια, τον τελευταίο καιρό, για αμερικανο-βορειοκορεατικές συνομιλίες και μάλιστα επί εδάφους ΗΠΑ.

Αν τελικώς, γράφει η εφημερίδα, η προσπάθεια ευοδωθεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνκ θα αφιχθούν στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με αμερικανούς εντεταλμένους.

Μάλιστα, επικεφαλής της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι η ισχυρά κυρία του ΥΠΕΞ, Choe Son Hui, εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κιμ Γιονγκ Ουν και με απευθείας γραμμή μαζί του. Ηγείται της διεύθυνσης του Υπουργείου που ασχολείται με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ενώ συμμετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της Β. Κορέας αλλά και σε ανεπίσημες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί από την Κουάλα Λουμπούρ και την Ουλάν Μπατόρ μέχρι τη Γενεύη και το Βερολίνο. Υιοθετημένη κόρη του πρώην πρωθυπουργού Choe Yong-rim και προσωπικού φίλου του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η 53χρονη διπλωμάτης, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε Β. Κορέα, Κίνα, Αυστρία και Μάλτα, ανέλαβε πόστο στο ΥΠΕΞ πρώτα ως διερμηνέας και στη συνέχεια ως επικεφαλής της νευραλγικής υπηρεσίας της οποίας ηγείται μέχρι σήμερα.

Βίντεο με την Choe Son Hui (δηλώσεις στα αγγλικά - Ιούνιος 2016)

Η τελευταία φορά που αμερικανο-βορειοκορεάτικες επαφές είχαν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ ήταν το 2011 λίγο πριν ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαδεχτεί τον πατέρα του.

Αν επαναληφθούν λίαν προσεχώς, όπως φημολογείται, θα αποτελέσουν, υπογραμμίζει η Washington Post, την πλέον σαφή ένδειξη ότι ο Κιμ θέλει επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ. Τόσον ο βορειοκορεάτης ηγέτης όσο και ο αμερικανός πρόεδρος έχουν αποφύγει, μέχρι στιγμής, σκληρή λεκτική αντιπαράθεση -κάτι που, επίσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Μεσολαβητής είναι ο πάλαι ποτέ σύμβουλος του Κάρτερ σε θέματα Ασίας, Donald S. Zagoria, ο οποίος έχει διευκολύνει κι άλλες τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εμπλέκεται επισήμως. Αν έχουν αίσιο τέλος, τότε θα μπορούσε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επίσημες συνομιλίες -εξέλιξη με την οποία, όμως, δεν συμφωνούν αρκετοί στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Φροντίζουν να υπενθυμίζουν την πυραυλική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου 2017 καθώς και τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, για την οποία η Σεούλ κατηγορεί δίχως περιστροφές τον ηγέτη της Πιονγκγιάνκ.

NORTHKOREA MISSILES

O Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την τελευταία πυραυλική δοκιμή - πηγή: KCNA/Handout via Reuters

Ακόμη, πάντως, δεν έχουν εκδοθεί βίζες για τους βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Αν και εφόσον εκδοθούν, τότε, όπως ψιθυρίζεται στην Ουάσινγκτον, ίσως αυτό ‘δείχνει’ τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ, ο οποίος επαίρεται για την ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ