ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Θανατική ποινή σε 10 άτομα για την ποδοσφαιρική τραγωδία στο Πορτ Σάιντ

Αίγυπτος: Θανατική ποινή σε 10 άτομα για την ποδοσφαιρική τραγωδία στο Πορτ Σάιντ
Reuters / Stringer

Την εσχάτη των ποινών επέβαλε το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου σε 10 κατηγορουμένους για τα αιματηρά επεισόδια στο Πορτ Σάιντ, το 2012, στον αγώνα της Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλι, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 70 φίλαθλοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η τραγωδία συνέβη, όταν, μετά μετά την αναπάντεχη νίκη της Αλ Μάσρι οι οπαδοί της άρχισαν να πανηγυρίζουν ανεξέλεγκτα. Πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία.

Οπαδοί της Αλ Μάσρι πέταγαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια και ενώ ο αγωνιστικός χώρος άρχισε να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει τότε ότι κάποια από τα θύματα έπεσαν από τις κερκίδες, ενώ 1.000 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

225073 egypt soccer

Reuters/Stringer

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε, επίσης, την 15ετή ποινή κάθειρξης που είχε επιβάλει κατώτερο δικαστήριο εις βάρος άλλων 10 κατηγορουμένων και την πενταετή σε 15, είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Πορτ Σάιντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου γίνονται συχνά θέατρο βίαιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο.

Από το μακελειό στο Πορτ Σάιντ κι έπειτα η Αίγυπτος έχει επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες και οπαδοί έχουν πολλές φορές επιχειρήσει να εισβάλουν στα γήπεδα όπου τους έχει απαγορευτεί η είσοδος.

225069 egypt soccer

Reuters/Stringer

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2015 τουλάχιστον 22 έχασαν τη ζωή τους έξω από γήπεδο στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν μέσα. Ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ