ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Υπέρ της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας το 24% των Ρώσων

Ρωσία: Υπέρ της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας το 24% των Ρώσων
REUTERS/ ALEXANDER ERMOCHENKO

Υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, στις οποίες έχουν υπερισχύσει οι αυτονομιστές τάσσεται το 24% των Ρώσων, ενώ το 18% τάσσεται υπέρ της προσάρτησής τους στη Ρωσία.

Επιπλέον, ποσοστό της τάξεως του 8% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της αυτονομίας της περιοχής Ντονμπάς, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας της Ρωσίας στο θέμα αυτό. Τις διαθέσεις αυτές της ρωσικής κοινής γνώμης κατέγραψε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (Wciom) στις αρχές Φεβρουαρίου σε δείγμα 1200 ατόμων.

Όσον αφορά τις μεθόδους που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την επίλυση της διένεξης με την Ουκρανία, το 19% των Ρώσων θεωρεί ότι η Μόσχα δεν πρέπει να κάνει κάτι, το 16% ότι είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός ή «να ασκηθούν πιέσεις στο Κίεβο», ενώ 11% τάσσονται υπέρ της άμεσης υποστήριξης των αυτονομιστών.

Η πλειονότητα των Ρώσων, σε ποσοστό 82%, θεωρεί ότι πρέπει να συνεχισθεί η παροχή βοήθειας προς τις περιοχές των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων του wciom Μιχαήλ Μαμόνοφ δήλωσε πως «το κύριο συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι η πλειοψηφία των Ρώσων πιστεύει ότι ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ’ και η ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ’, δεν αποτελούν πλέον Ουκρανία».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, παρουσίασε τη Δευτέρα το πρακτορείο Ria Novosti, δύο ημέρες μετά την διάταγμα που εξέδωσε στις 18 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία αναγνωρίζει προσωρινά τα διαβατήρια των εν λόγω περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι η αναγνώριση από μέρους της Ρωσίας ταξιδιωτικών εγγράφων των κατοίκων του Ντονμπάς έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας, «κατήγγειλε την απόφαση αυτή» της Ρωσίας , λέγοντας ‘ότι δεν συμβαδίζει με τον πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το διάταγμα αυτό του προέδρου Πούτιν, δεν έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και πως συνιστά «μια de jure εξισορρόπηση της κατάστασης και απλώς μια de facto αναγνώριση της». Με δεδομένη «αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε το διάταγμα αυτό ορμώμενος από ανθρωπιστικούς λόγους» δήλωσε ο Πεσκόφ , επισημαίνοντας ότι η αιτία αυτή της απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο αποκλεισμός που επιβάλλει το Κίεβο στους κατοίκους των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να ανανεώσουν, να επανακτήσουν ή να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν χάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ