ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για την «υποδοχή» της νίκης του Τραμπ από τον Μπαράκ Ομπάμα

Αποκαλύψεις για την «υποδοχή» της νίκης του Τραμπ από τον Μπαράκ Ομπάμα
instagram@petesouza

Η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα στο άκουσμα της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά και γενικότερα το πώς κύλησε η 8η Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο, έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά.

«Η 8η Νοεμβρίου ξεκίνησε όπως κάθε άλλη μεγάλη μέρα στον κόσμο του Ομπάμα: τρώγοντας φτερούγες κοτόπουλου και πατατάκια, μια παράδοση που κρατά από την εποχή που ήταν ακόμα Γερουσιαστής», αποκαλύπτει ο Πατ Κιουνάν, ο λογογράφος του τότε Αμερικανού προέδρου, με άρθρο του στο «The New Yorker» και κάνει μια μικρή αναδρομή της παρουσίας και των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο την τελευταία εξαετία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η ομάδα του, παρακολουθούσαν τη ροή των αποτελεσμάτων στο γραφείο του υπουργού Τύπου Τζος Έρνεστ, λέει ο Κιουνάν, ο οποίος ήταν τόσο σίγουρος ότι η Χίλαρι Κλίντον να νικούσε στις εκλογές και θα διαδεχόταν τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, που για μια διετία την αποκαλούσε «πρόεδρο σε αναμονή».

Τα πρώτα αποτελέσματα, που ήθελαν τον Τραμπ να προηγείται με 19-3 στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, δεν ανησύχησαν το team του Λευκού Οίκου, που μόλις είχε «εξαφανίσει» μια... καλή ποσότητα κοτόπουλου, και αστειευόταν... προσποιούμενοι ότι έχαναν τις εκλογές.

Η μπίρα και το μπέρμπον έρρεαν άφθονα καθώς το ποσοστό του Τραμπ ανέβαινε, όμως ο πρόεδρος και η ομάδα του δεν έδειχναν να ανησυχούν, στηρίζοντας τις ελπίδες τους στις Πολιτείες «κάστρα» των Δημοκρατικών. Ο Κιουνάν περιγράφει και τις... χαριτωμένες προκαταλήψεις και τα γούρια του προεδρικού τιμ, που παραπέμπουν σε συνήθειες των οπαδών του ποδοσφαίρου, καθώς μόλις ανακοινώνονταν ένα «κακό» αποτέλεσμα, άλλαζαν θέσεις για να... αλλάξει το γούρι.

Η ώρα περνούσε, τα αποτελέσματα δεν ήταν και πολύ ευοίωνα για την Χίλαρι Κλίντον και κάποιοι από την ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα πήγαν για μερικές... ασκήσεις ηρεμίας στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Στο γραφείο του υπουργού Τύπου η αγωνία κι ο εκνευρισμός μεγάλωναν, όμως η ατμόσφαιρα «πάγωσε» μόλις έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ κέρδιζε σε Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Οχάιο, γεγονός που έκανε πια το αποτέλεσμα μη ανατρέψιμο.

pc


Twitter@PatCunnane

«Προσπαθούσα να φανταστώ τι θα πει ο Ομπάμα αν κερδίσει ο Τραμπ, αλλά δεν τα κατάφερνα», λέει ο Κιουνάν και στη συνέχεια περιγράφει την επόμενη μέρα, που βρήκε αρκετούς από την ομάδα του προέδρου να κλαίνε, καθώς προετοίμαζαν την μετεκλογική ομιλία του.

Περιγράφοντας την διαδρομή του ως το Οβάλ Γραφείο εκείνη την ημέρα, ο Κιουνάν κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στο λαμπερό φως που «λούζει» τον συγκεκριμένο χώρο του Λευκού Οίκου, ενώ στη συνέχεια στέκεται στην μικρή ομιλία που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας την ελπίδα, τη σημασία να κάνεις πράγματα με το σωστό τρόπο, λέγοντας πως κάτι τέτοιο ήταν τώρα περισσότερο επιτακτικό από ποτέ.

«Αυτό (σ.σ. η εκλογή Τραμπ), δεν είναι η Αποκάλυψη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας τον Κιουνάν να ξεσπάσει σε κλάματα μόλις συνειδητοποίησε ότι ο πρόεδρος εκείνη τη στιγμή τους έδινε τα βασικά σημεία της ομιλίας του.

«Ο πρόεδρος μας υπενθύμισε πως οι περισσότεροι από όσους ήμασταν στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή είμαστε νέοι και αυτή είναι η πρώτη μας μεγάλη πολιτική απογοήτευση, ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο τις νίκες και ότι η ελπίδα θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την ήττα. Στη συνέχεια, μας είπε ότι δεν θέλει να κάνει την δήλωσή του από την αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Κοίταζε τα παράθυρα, η βροχή είχε σταματήσει και είχε δώσει τη θέση της στον ήλιο, κι έτσι πρότεινε να κάνει τη δήλωσή του από τον κήπο, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν πιο αισιόδοξο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ