ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά «πόρτα» στην Τουρκία από την Ευρώπη για τη βίζα

Ξανά «πόρτα» στην Τουρκία από την Ευρώπη για τη βίζα
REUTERS/Wolfgang Rattay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κρατά αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει πως η Άγκυρα δεν προχωρεί επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, κάτι που θα επέτρεπε στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου.

Ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε στο Reuters, επικαλούμενος έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ. Όπως είπε λοιπόν, η Τουρκία πηγαίνει καλά όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους, αλλά στην τακτική έκθεση που η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρεται πως εξακολουθεί να καθυστερεί μεταρρυθμίσεις στην αντιτρομοκατική νομοθεσία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη δικαστική συνεργασία.

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες «λειτουργούν καλά», αλλά δεν αναμένεται σύντομα κάποια πρόοδος στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου επειδή δεν αναμένονται αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία πριν και αμέσως μετά το τουρκικό δημοψήφισμα για το σύνταγμα που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.

Το δημοψήφισμα -που αναμένεται που αναμένεται να κάνει τον Ερντογάν πανίσχυρο- «δημιουργεί από μόνο του προβλήματα» καθώς «το σχέδιο του συντάγματος έχει πολύ σοβαρά ελαττώματα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Πάντως η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει επισήμως τη συνταγματική αναθεώρηση της Τουρκίας ώστε να μην φανεί ότι αναμιγνύεται στην εκλογική διαδικασία, όμως η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πάνελ νομικών εμπειρογνωμόνων, θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου επικριτικά σχόλια, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ.

Ο αξιωματούχος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πριν από το δημοψήφισμα κάποια συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, παρά την επιθυμία του Ερντογάν για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ