ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται από την Τουρκία

Ν. Αναστασιάδης: Η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται από την Τουρκία
Reuters / Yiannis Kourtoglou

Ξεκάθαρη θέση για τη σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε τόσο στην αγγλόφωνη εφημερίδα 'Cyprus Weekly' όσο και στην τουρκοκυπριακή 'Havadis', ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία «είτε το παραδέχεται ο κ. Ακιντζί, είτε όχι».

Εκτίμησε, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα επιστρέψει στον διάλογο, πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, ενώ κληθείς να σχολιάσει την τουρκοκυπριακή θέση για την εκ περιτροπής προεδρία διερωτήθηκε γιατί η άλλη πλευρά θέτει ζητήματα, στα οποία έχει ήδη απαντήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και την ίδια ώρα καθυστερεί τη συζήτηση θεμάτων όπως το εδαφικό ή δεν συζητά καν το θέμα των εγγυήσεων.

Πρόσθεσε, δε ότι το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων.

«Υπάρχει η άποψη ότι όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής θα πρέπει να κλείσουν, πριν από τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μείνει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης

Κυπριακό: «Στον αέρα» οι διαπραγματεύσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ