ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες πως η συριακή κυβέρνηση τορπιλίζει την ειρηνευτική διαδικασία

Καταγγελίες πως η συριακή κυβέρνηση τορπιλίζει την ειρηνευτική διαδικασία
REUTERS/Omar Sanadiki

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη, ο Νασρ αλ-Χαρίρι, καταδίκασε «την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες» μετά την πολυαίμακτη επίθεση κατά των συριακών υπηρεσιών Πληροφοριών στη Χομς καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να τορπιλίσει τις συνομιλίες.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες, καταδικάζουμε το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νόσρα (πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα)», δήλωσε ο Νασρ αλ-Χαρίρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Απλώς θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία. Το καθεστώς προσπαθεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο αλ-Χαρίρι.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα από την πλευρά του κάλεσε με ανακοίνωσή του όλες τις πλευρές στις ειρηνευτικές συνομιλίες να μην επιτρέψουν προσπάθειες για τον εκτροχιασμό της πολιτικής διαδικασίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι θεωρεί την επίθεση στη Χομς ως προσπάθεια εκτροχιασμού της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Διαλυτικές ενέργειες ήταν πάντοτε αναμενόμενες, και πρέπει να συνεχίσουν να αναμένονται, σε μία προσπάθεια για τον επηρεασμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας και είναι προσηλωμένες στην πολιτική διαδικασία στη Συρία να μην επιτρέψουν σε τέτοιες απόπειρες να επιτύχουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος της Δαμασκού στις συνομιλίες της Γενεύης απαίτησε από τον ΟΗΕ και τη συριακή αντιπολίτευση να καταδικάσουν την τρομοκρατία μετά την επίθεση στη Χομς.

«Ζητήσαμε από τον Στάφαν ντε Μιστούρα (απεσταλμένο του ΟΗΕ) να κάνει δήλωση για να καταδικάσει τις επιθέσεις στη Χομς. Ζητούμε την ίδια δήλωση από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη διαδικασία της Γενεύης. Εάν μία πλευρά αρνηθεί να καταδικάσει την τρομοκρατία, αυτό θα πει ότι είναι συνεργός», δήλωσε ο Μπαράρ αλ-Τζααφάρι αρνούμενος ωστόσο ότι θέτει τις καταδικαστικές δηλώσεις ως όρο για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Πολλοί καμικάζι ανατινάχθηκαν σήμερα στις δύο έδρες των υπηρεσιών Πληροφοριών στην πόλη Χομς, σκοτώνοντας 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τον αρχηγό των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, στην σφοδρότερη επίθεση κατά θεσμού του καθεστώτος της Δαμασκού από το 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ