ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία γυρίζει την «πλάτη» στον Ντόναλντ Τουσκ

Η Πολωνία γυρίζει την «πλάτη» στον Ντόναλντ Τουσκ
REUTERS/Ints Kalnins

Ο Ντόναλντ Τουσκ ίσως να μην έχει την υποστήριξη της ίδιας του της χώρας στην προσπάθεια του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ηγέτης του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σε συνέντευξή Τύπου του τόνισε πως «ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ένας πολιτικός που παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Τουσκ, επί πολλά χρόνια πολιτικός αντίπαλος του Κατσίνσκι, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως είναι έτοιμος για μία δεύτερη θητεία και πως απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα ψηφίσουν για την υποψηφιότητά του την ερχόμενη εβδομάδα.

«Κάποιος που παραβιάζει τέτοιους κανόνες απλώς δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολογίζει στην υποστήριξή μας – ή στη μη αντίθεσή μας», είπε ο Κατσίνσκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Πολωνία μπορεί ακόμη και να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Τουσκ.

Ο Κατσίνσκι θεωρεί πως ο Τουσκ είναι «ηθικά υπεύθυνος» για τον θάνατο του αδελφού του, του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία το 2010, όταν ο Τουσκ ήταν πρωθυπουργός.

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία.

Αν επανεκλεγεί, ο Τουσκ θα έχει έναν κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες για το Brexit, όταν η Βρετανία ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να καταστεί η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει την Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντ. Τουσκ καλεί την πολωνική κυβέρνηση να σεβαστεί το σύνταγμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ