ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Μία παραίτηση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις από κληρικούς

Βατικανό: Μία παραίτηση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις από κληρικούς
REUTERS

Η Ιρλανδή Μαρί Κόλινς παραιτήθηκε από μέλος της διεθνούς επιτροπής του Βατικανού για την καταπολέμηση των σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς.

Η Κόλινς, η οποία σε μικρή ηλικία έπεσε η ίδια θύμα παιδεραστή ιερέα, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η παραίτησή της οφείλεται στην ελλιπή συνεργασία υψηλόβαθμων κληρικών στο εσωτερικό του Βατικανού.

«Από τότε που αρχίσαμε να εργαζόμαστε, τον Μάρτιο του 2014, εντυπωσιάσθηκα από την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοί μου και από την ειλικρινή επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να βρει υποστήριξη στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σεξουαλικών κακοποιήσεων εκ μέρους κληρικών», γράφει στην επιστολή της η Ιρλανδή.

«Παρά το ότι όμως ο ποντίφικας υιοθέτησε όλες της συμβουλές της επιτροπής, υπήρξαν συνεχή εμπόδια.

Αυτό σχετίζεται με την ελλιπή βούληση υψηλόβαθμων κληρικών του Βατικανού να στηρίξουν το έργο της επιτροπής. Η έλλειψη συνεργασίας, ιδίως από το υπουργείο της Αγίας Έδρας που συνδέεται αμεσότερα με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων κακοποίησης, μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει», γράφει η Κόλινς.

Η αναφορά της, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι στο «υπουργείο» του Βατικανού που είναι αρμόδιο για την ορθότητα της πίστεως, την πρώην Ιερά Εξέταση. Τους περασμένους μήνες ένα ακόμη μέλος της επιτροπής, που είχε επίσης κακοποιηθεί σεξουαλικά από καθολικό ιερέα σε μικρή ηλικία, αποφάσισε να αποχωρήσει, λόγω διαφωνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ