ΚΟΣΜΟΣ

Μεχριμπάν Αλίεβα: η Πρώτη Κυρία που έγινε Αντιπρόεδρος

Μεχριμπάν Αλίεβα: η Πρώτη Κυρία που έγινε Αντιπρόεδρος
Αρχείο Mehriban Aliyeva

Από τον Δεκέμβριο του 1983 έχει τον ρόλο της συζύγου· δύο χρόνια αργότερα απέκτησε και αυτόν της μαμάς. Από το 2005 μέχρι και σήμερα λαμβάνει τον έναν τιμητικό τίτλο μετά τον άλλο από κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς. Πριν από λίγες ημέρες έγινε και Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Ο λόγος για την Μεχριμπάν Αλίεβα (Mehriban Aliyeva).

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 όταν οι Αζέροι στο δημοψήφισμα που έγινε, είπαν ναι στην τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Με τις αλλαγές, λοιπόν, που έγιναν θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά θέση Αντιπρόεδρου.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και σύζυγος της, Ιλχάμ Αλίεφ (Ilham Aliyev), έκρινε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο άτομο για τη θέση αυτή από τη γυναίκα του.

Αυτό σημαίνει να στηρίζει κανείς το σπίτι του.

17

πηγή:Αρχείο Mehriban Aliyeva

Οι αρμοδιότητες που έχει, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, είναι διευρυμένες, δηλαδή:

  • Είναι το πρόσωπο που θ' αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί ή για οποιαδήποτε λόγο καταστεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντα του. Τις αρμοδιότητες αυτές μέχρι τώρα τις είχε ο Πρωθυπουργός.
  • Επίσης η Αντιπρόεδρος έχει πλήρη ασυλία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί, να κατηγορηθεί ή να καταδικαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Η Πρώτη Κυρία που έγινε Αντιπρόεδρος

Η Μεχριμπάν Αλίεβα δεν απέκτησε εξουσία και πλούτη από τον γάμο της. Είναι γόνος της πιο ισχυρής οικογένειας του Αζερμπαϊτζάν.

Γεννήθηκε 26 Αυγούστου του 1964 στο Μπακού.

Ο φυσικομαθηματικός πατέρας της, Arif Pashayev, είναι βραβευμένος καθηγητής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1996 είναι Πρύτανης της Εθνικής Ακαδημίας Αεροπορίας στο Μπακού.

Η μητέρα της, Aida Imanguliyeva, ήταν διακεκριμένη καθηγήτρια Φιλολογίας με ειδίκευση στην Αραβολογία. Ήταν η πρώτη γυναίκα στο Αζερμπαϊτζάν που πήρε έδρα στο Πανεπιστήμιο.

Ο, ιρανικής καταγωγής, παππούς της, Mir Jalal Pashayev, ήταν συγγραφέας. Ο θείος της, Hafiz Pashayev, ήταν ο πρώτος Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν θα μπορούσε ένα κορίτσι από μια τέτοια οικογένεια να μείνει πίσω.

Η Μεχριμπάν Αλίεβα μετά τον γάμο της με τον Ιλχάμ Αλίεφ μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και σπούδασε Ιατρική. Έκανε μεταπτυχιακό στην Ιατρική Ακαδημία της Μόσχας «Sechenov» και για 4 χρόνια εργάστηκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οφθαλμολογίας.

Το 1995, ίδρυσε τον Οργανισμό Φίλων Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν -στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου έχουν απονεμηθεί βραβεία σε διακεκριμένους εκπροσώπους των τεχνών.

Το 2004, ένα χρόνο μετά το θάνατο του πεθερού της Χαϊντάρ Αλίεφ -επίσης Προέδρου κατά το παρελθόν- και ως Πρώτη Κυρία πλέον θεμελιώνει Ίδρυμα στη μνήμη του με στόχο την συνέχιση και την προώθηση της πολιτικής του σκέψης. Έτσι, μεταξύ άλλων, με χρήματα του Ιδρύματος κατασκευάζονται σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα νεότητας.

14

πηγή:Αρχείο Mehriban Aliyeva

Τις κορδέλες στα εγκαίνια τις κόβει πάντα η ίδια ως πρόεδρος του Ιδρύματος.

15

πηγή:Αρχείο Mehriban Aliyeva

Επίσης το Ίδρυμα Heydar Aliyev χρηματοδοτεί σημαντικά έργα ανά τον κόσμο όπως για παράδειγμα τις ανακαινίσεις στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παλάτι των Βερσαλλιών και στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.

Την ίδια χρονιά, το 2004, η UNESCO απονέμει στη Mehriban Aliyeva τον τιμητικό τίτλο της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2005 κατεβαίνει υποψήφια και εκλέγεται. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν υποστηρίξει πολλές φορές, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν αποκαλύψει τα WikiLeaks ότι η Πρώτη Κυρία και Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν γνωρίζει σε βάθος τα πολιτικά θέματα, υπονοώντας ότι ο ρόλος της ως βουλευτής είναι περισσότερο διακοσμητικός.

Προφίλ

Όλα αυτά τα χρόνια έχει ένα μικτό προφίλ. Από τη μία εμφανίζεται πιστή στις παραδόσεις και φορά αμπάγια και μαντήλα απ' την άλλη όμως προτιμά, και φαίνεται, ένα πιο δυτικό στυλ.

Ντύνεται με ρούχα διάσημων σχεδιαστών μόδας και φορά πανάκριβα παπούτσια και αξεσουάρ.

9

πηγή:Αρχείο Mehriban Aliyeva

Πάντως απ' τη στιγμή που έγινε Πρώτη Κυρία θέλει να δείχνει πάντα προσιτή στο λαό.

Η οικογένεια Aliyev

Το ζεύγος Aliyev έχει δύο κόρες, την 32χρονη Leyla και την 30χρονη Arzu και έναν γιο τον 20χρονο Γκαϊντάρ.

16

πηγή:Αρχείο Mehriban Aliyeva

Η Leyla είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στο περιοδικό «Baku» το οποίο ανήκει στον πλούσιο πεθερό της, Ρωσο-αζέρο επιχειρηματία Aras Agalarov.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ