ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Τέσσερις φερόμενοι τρομοκράτες νεκροί από αστυνομικά πυρά

Αίγυπτος: Τέσσερις φερόμενοι τρομοκράτες νεκροί από αστυνομικά πυρά
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Τέσσερις φερόμενοι τρομοκράτες, που σχεδίαζαν επιθέσεις, σκοτώθηκαν από τις αρχές της Αιγύπτου μετά από συμπλοκή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τεσσάρων υπόπτων και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που τους πλησίαζαν στη Γκίζα, στο νοτιοδυτικό άκρο του Καΐρου, όπου είχαν μια συνάντηση με σκοπό να σχεδιάσουν τη διάπραξη μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο ένας από του τέσσερις ονομαζόταν 30 ετών και επικεφαλής μιας οργάνωσης τακφίρι.

Ο όρος παραπέμπει σε σκληροπυρηνικούς σουνίτες που θεωρούν τους πιστούς όλων των άλλων ρευμάτων του ισλάμ άπιστους και συχνά εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους.

Πυρομαχικά, όπλα και ένα αυτοκίνητο κατασχέθηκαν επιτόπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι άλλοι τρεις άνδρες δεν κατονομάστηκαν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπέλυσε τη σκληρότερη εκστρατεία καταστολής των ισλαμιστών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αφού ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, το 2013.

Τον Οκτώβριο, δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν ένα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε ως τον επικεφαλής της «ένοπλης πτέρυγας» της οργάνωσης, και έναν συνεργάτη του. Ανέφερε πως οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων όμως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι και οι δυο τους παραδόθηκαν όταν έφθασαν οι αστυνομικοί και δεν άνοιξαν πυρ.

Διαβάστε επίσης:

Αθώος ο Μουμπάρακ για τις φονικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο το 2011

Τον Ιούλιο αυξάνεται η τιμή της τουριστικής βίζας στην Αίγυπτο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ