ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: Στους 45.000 οι εκτοπισμένοι – σε τέσσερα σημεία μάχονται οι ιρακινές δυνάμεις

Μοσούλη: Στους 45.000 οι εκτοπισμένοι – σε τέσσερα σημεία μάχονται οι ιρακινές δυνάμεις
REUTERS/Goran Tomasevic

Πάνω από 45.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης από το Ισλαμικό κράτος, όπως έκανε γνωστό ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων, έχει βρει καταφύγιο στους καταυλισμούς προσφύγων που υπάρχουν κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, από τις 19 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, στο μέτωπο των επιχειρήσεων για τον έλεγχο της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών, με στόχο να πάρουν πίσω τον έλεγχο του τελευταίου άλλοτε ισχυρού προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε πηγή του ιρακινού στρατού.

640x640 10

REUTERS/Zohra Bensemra

640x640 7

REUTERS/Goran Tomasevic

Σε μία από αυτές τις τέσσερις περιοχές, βρίσκονται διάφορα κρατικά κτίρια, όπως είναι τα γραφεία του συμβουλίου της επαρχίας Νιβίν, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη. «Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας και αυτές της άμεσης επέμβασης επιτέθηκαν στις περιοχές αλ-Ντιντάν και αλ-Νταγουάσα», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης κοινών επιχειρήσεων.

640x640 9

REUTERS/Goran Tomasevic.

Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσαν επιχειρήσεις για να πάρουν πίσω τον έλεγχο αυτών των περιοχών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

640x640 3 copy

REUTERS/Goran Tomasevic

Αμερικανός στρατηγός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, ότι η πρόοδος που σημειώνουν οι ιρακινές δυνάμεις είναι αυτή που είχε προβλεφθεί. «Προχωρούμε με βάση χρονοδιάγραμμα και είμαστε βέβαιοι ότι οι Ιρακινοί μαθαίνουν κάθε μέρα και ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν καλά», επεσήμανε ο ταξίαρχος Ρικ Ουρίμπε, ένας εκ των υπεύθυνων για τις χερσαίες επιχειρήσεις της συμμαχίας.

Την ίδια ώρα η Βρετανία, συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 12.29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να χρηματοδοτήσει σημαντικά σχέδια υποδομής, αποκάλυψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών του Ιράκ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ