ΚΟΣΜΟΣ

John «Babbacombe» Lee: Ο άνθρωπος που δεν μπορούσαν να απαγχονίσουν

John «Babbacombe» Lee: Ο άνθρωπος που δεν μπορούσαν να απαγχονίσουν
historicmysteries.com

Στις περισσότερες Δυτικές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Τον 19ο αιώνα όμως η εσχάτη των ποινών ήταν κοινή πρακτική σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Περίπου αδιανόητο ήταν και είναι ότι κάποιος που οδηγείται στην  κρεμάλα ή την γκιλοτίνα μπορεί να καταφέρει να επιβιώσει.

 

Υπάρχει όμως ένας άνδρας, ο άγγλος John «Babbacombe» Lee, ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τον θάνατο όχι μια αλλά τρεις φορές.

Ο Lee είχε καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό, για φόνο που φέρεται να είχε διαπράξει στις 15 Νοεμβρίου 1884, με θύμα την εργοδότρια του Emma Anne Whitehead Keyse.

Το έγκλημα, το οποίο ουδέποτε ομολόγησε, είχε γίνει στο μικρό χωριό Babbacombe. Σύμφωνα με τις αρχές η Keyse είχε βρεθεί μαχαιρωμένη στην ντουλάπα του σπίτι της και η αστυνομία είπε πως η δολοφονία έγινε με ένα από τα μαχαίρια του Lee. Δεν υπήρχαν μάρτυρες, αλλά καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο.

O 19χρονος Lee οδηγήθηκε στην αγχόνη που είχε στηθεί στη φυλακή του Exeter.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου 1885. Ο Lee αφού μίλησε με τον εφημέριο ανέβηκε στην αγχόνη όπου τον περίμενε ο δήμιος. Αυτός τράβηξε το μοχλό για να ανοίξει η καταπακτή. Όμως τίποτα δε συνέβη. Η καταπακτή δεν άνοιξε ποτέ.

Ο δήμιος προσπάθησε ξανά ωστόσο η καταπακτή δεν έλεγε να ανοίξει. Όσο και να προσπαθούσε αυτή δεν υποχωρούσε με τίποτα.

Τον κατέβασαν από την αγχόνη και έλεγξαν τον μηχανισμό. Στη συνέχεια έκαναν μάλιστα και ένα τεστ με ένα σάκο και διαπίστωσαν ότι όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια.

Μετέφεραν ξανά τον Lee στην αγχόνη. Αλλά ξανά δεν άνοιξε η καταπακτή. Τελικά οδηγήθηκε πίσω στο κελί του όπου ο υπουργός Εσωτερικών William Harcourt του έδωσε χάρη, και μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Lee, έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια και αποφυλακίσθηκε το 1907. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ