ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: μίνι Σύνοδος των ισχυρών της ΕΕ για την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Γαλλία: μίνι Σύνοδος των ισχυρών της ΕΕ για την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»
REUTERS

Θορυβημένοι από τα προβλήματα μιας Ευρώπης ασθμαίνουσας, οι τέσσερις «μεγάλοι» της Ευρωζώνης Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι συναντώνται το απόγευμα στις Βερσαλλίες για να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει των 60 χρόνων -στις 25 του Μάρτη- από τη θεμελίωση της ΕΕ.Ζητούμενο -να καταστεί η Ευρώπη πιο αποτελεσματική και πιο συγκεκριμένη στα μάτια των πολιτών.

«Η ιδέα είναι να δοθεί μια πολιτική ώθηση από τους τέσσερις» πριν από τη σύνοδο για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο σταθμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είπε γαλλική διπλωματική πηγή.

Μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την απλή ενιαία αγορά ως την ενισχυμένη ενσωμάτωση, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους: αυτή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι είναι άμεση ανάγκη να δράσουν για να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο περιδινούται υπό το βάρος της κρίσης του ευρώ, της προσφυγικής κρίσης, του Brexit, της ανόδου του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊκών κομμάτων τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ή «διαφοροποιημένη» Ευρώπη;

Την απόφαση για την οργάνωση της συνάντησης κορυφής του κουαρτέτου στις Βερσαλλίες, ο Φρανσουά Ολάντ την ανακοίνωσε κατά το ταξίδι του στη Μάλαγα στις 20 Φεβρουαρίου.

Τότε, έχοντας δίπλα του τον Μαριάνο Ραχόι εξήγησε:

«Στις Βερσαλλίες, δεν σκοπεύουμε να καθορίσουμε πως θα πρέπει να είναι η Ευρώπη. Δεν είναι αυτός ο σχεδιασμός μας. Είμαστε όμως οι 4 ισχυρότερες χώρες της και επιβάλλεται σε μας να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με άλλους».

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στη συνάντηση κορυφής στη Μάλτα (3 Φεβρουαρίου) ο Φρανσουά Ολάντ ήταν κάπως περισσότερο επεξηγηματικός: «Το ερώτημα είναι, εάν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλές ταχύτητες στην Ευρώπη.

Η απάντηση είναι «ναί». Θα είναι άλλωστε μια από τις δυνατότητες κατά τη συνάντηση της Ρώμης, για να εξηγήσουμε αυτό που όλοι μαζί θέλουμε να κάνουμε και αυτό που ορισμένοι (θέλουν να κάνουν) επιπλέον» υπογράμμισε.

MERKEL HOLLANDE

πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer

Πίσω όμως από την έννοια μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» μοιάζει να κρύβεται και μια άλλη έννοια, αυτή της «διαφοροποιημένης» Ευρώπης, την οποία φάνηκε να προωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στη Μάλτα, η Καγκελάριος Μέρκελ.

Τα πρώτα σχεδιαγράμματα μιας τέτοιας Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν επί της ουσίας, δύο διαφορετικές Ευρώπες: μια εμπορική ένωση με κοινούς κανόνες σαν την τωρινή και μια πολιτική ένωση με τα κράτη που θα θελήσουν να εμβαθύνουν από κοινού τη σχέση τους.

Διαβάστε ακόμη:

Μάρτιν Σουλτς: Έχουμε ήδη μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων

Λευκή βίβλος για την Ευρώπη με αφορμή τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ