ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ από επίθεση τζιχαντιστών

Αφγανιστάν: μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ από επίθεση τζιχαντιστών
REUTERS/Omar Sobhani

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός επίθεσης, μεταμφιεσμένων σε γιατρούς, τζιχαντιστών στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 49 νεκρούς και τουλάχιστον 63 τραυματίες.

Οι άνδρες των αφγανικών ειδικών δυνάμεων, έξι ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερο στην οροφή του νοσοκομείου «Σαρντάρ Νταούντ Χαν» που βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ, μπήκαν στο κτίριο κι έδωσαν τέλος στον εφιάλτη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, αντιμέτωπο με την επίθεση των τεσσάρων ανδρών, που έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, το νοσοκομείο των 400 κλινών βίωσε μια ημέρα απόλυτου τρόμου, με τους κρότους των αυτομάτων όπλων και τις εκρήξεις να μη σταματούν επί ώρες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτηση στο Telegram. Από την πλευρά τους, οι αφγανοί Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση μέσω Twitter. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διάψευση, όσο και για την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

Την επίθεση καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Στην περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο βρίσκονται και οι περισσότερες πρεσβείες δυτικών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ