ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Βιβλιοπωλείο αφαίρεσε από τα ράφια βιβλία ανδρών

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Βιβλιοπωλείο αφαίρεσε από τα ράφια βιβλία ανδρών
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ευφυής -το λιγότερο- μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο ένα βιβλιοπωλείο στο Κλήβελαντ αποφάσισε να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στο Longaberry Books, οι οκτώ γυναίκες υπάλληλοι του βιβλιοπωλείου ανέτρεξαν στα 10.000 βιβλία, στο τμήμα «Λογοτεχνία», και αφαίρεσαν όλα - ναι, ΟΛΑ - τα βιβλία τα οποία έχουν γράψει άνδρες συγγραφείς!

Για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου - στις ΗΠΑ, ο Μάρτιος είναι ο μήνας Ιστορίας των Γυναικών - στα ράφια του Longaberry Books υπάρχουν μόνο βιβλία λογοτεχνίας γυναικών συγγραφέων. Αυτά τα σπουδαία έγιναν για να «αποτυπωθεί το χάσμα των δύο φύλων στη λογοτεχνία» (όπως εξηγεί και χειρόγραφη πινακίδα που έχει τοποθετηθεί σε ένα από τα τραπέζια του βιβλιοπωλείου).

Η κίνηση δεν εξέπληξε τους βιβλιόφιλους στο Κλήβελαντ. Το Longaberry Books είναι εδώ και καιρό υπερήφανο επειδή «εκπαιδεύει» το κοινό του με προσφορές βιβλίων γυναικείας ιστορίας και λογοτεχνίας. Παρακολουθεί τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, αλλά πουλάει, επίσης, παλιά και σπάνια βιβλία.

«Με σόκαραν, πραγματικά, τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, και μου γεννά περιέργεια και για τα άλλα είδη στο βιβλιοπωλείο» δήλωσε, στο True Activist, η Harriett Logan, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Longaberry Books. «Ήμουν - ή, νόμιζα ότι ήμουν - ένας συνειδητός αγοραστής βιβλίων και υποστηρικτής της (σ.σ. συγγραφικής) δουλειάς των γυναικών. Δύσκολο να το πει κανείς αυτό, κρίνοντας από τα ράφια. Αν αυτή η άσκηση ενθαρρύνει τον κόσμο να ρωτήσει και βελτιώσουμε τις συνήθειές μας, νομίζω ότι κάτι μάθαμε. Και στέφθηκε η άσκηση από επιτυχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ