ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις
REUTERS/ PAUL HANNA

Η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις» μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks ενός προγράμματος ηλεκτρονικής πειρατείας από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, τη CIA.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από τον ιστότοπο Wikileaks, η CIA επεξεργάστηκε περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, Δούρειους Ίππους...) που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphone ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο ίντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους.

Τα προγράμματα αυτά είχαν στόχο τα iPhone, συστήματα που λειτουργούν με το Android (Google), τη Microsoft ή ακόμη τηλεοράσεις της Sumsung με πρόσβαση στο ϊντερνετ, προκειμένου να τις μετατρέψουν σε συσκευές υποκλοπής.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες αυτές. Η Κίνα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις υποκλοπές, την επιτήρηση, την κατασκοπεία και τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την Κίνα και τις άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Με την πειρατεία των smartphone, η CIA κατάφερε να παρακάμψει την προστασία επιτυχημένων εφαρμογών όπως οι WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo ή ακόμη η Confide, υποκλέπτοντας τις επικοινωνίες προτού κρυπτογραφηθούν.

Η CIA κατηγόρησε την Τετάρτη τον WikiLeaks ότι τα δημοσιοποιημένα έγγραφα θέτουν σε κίνδυνο τους αμερικανούς πράκτορες και βοηθούν τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ