ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος για τον 6χρονο Σαμουέλ, τον «Αϊλάν της Ισπανίας» (pics&vid)

Θρήνος για τον 6χρονο Σαμουέλ, τον «Αϊλάν της Ισπανίας» (pics&vid)
twitter/ gallina negra

Ο μικρός Κονγκολέζος, ο 6χρονος Σαμουέλ, ο «Αϊλάν της Ισπανίας», όπως τον αποκαλούν τα μέσα, η σορός του οποίου ξεβράστηκε σε μια ισπανική παραλία, κηδεύτηκε την Παρασκευή σε κλίμα συγκίνησης

Η κηδεία του μικρού, που αναμεταδόθηκε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σε ένα καθολικό νεκροταφείο στο Μπαρμπάτε, στην επαρχία Κάδιθ.

58c2c5395fd3e.r 1489159487340.0 0 1500 773

«Τον αποκαλούμε τον Ισπανό Αϊλάν», παραπέμποντας στο νήπιο τριών ετών από τη Συρία, τον Αϊλάν Κούρντι, που ανακαλύφθηκε νεκρός τον Σεπτέμβριο του 2015 σε μια τουρκική παραλία και η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Άρσε, στέλεχος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ανδαλουσία (APDHA).

«Πρόκειται για μια παρόμοια τραγωδία, που δίνει ένα πρόσωπο σε τόσους άλλους θανάτους που πέρασαν απαρατήρητοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

1A

Twitter/ Pro Derechos Humanos‏

Εντός του 2017 συνολικά 521 μετανάστες έχουν βρει τον θάνατο αποπειρώμενοι τον διάπλου της Μεσογείου, εκ των οποίων 42 στο δυτικό τμήμα της, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δημοσιεύθηκε την 5η Μαρτίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Όπως και ο Αϊλάν, ο Σαμουέλ, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πνίγηκε μαζί με τη μητέρα του και άλλους μετανάστες όταν ένα φουσκωτό με το οποίο είχαν αποπλεύσει από το Μαρόκο ναυάγησε την 11η Ιανουαρίου, ανέφερε ο Άρσε.

Η σορός του παιδιού ανακαλύφθηκε την 27η Ιανουαρίου σε μια από τις παραλίες του Μπαρμπάτε, στις ισπανικές ακτές στον Ατλαντικό.

Η μητέρα του, η Βερονίκ, 45 ετών, αναμένεται να κηδευτεί στην Αλγερία, όπου ο ωκεανός ξέβρασε τη σορό της, σε πολύ άσχημη κατάσταση για να μεταφερθεί, σύμφωνα με την οικογένεια.

Ο πατέρας, ο Αϊμέ Καμπαμπά, μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ανδαλουσία για να αναγνωρίσει τον γιο του και να είναι παρών στην κηδεία του, καθώς η πρεσβεία στην Κινσάσα του έδωσε βίζα, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ.

1O3C0393 kU3H 620x349abc copy
samuel 1 kinE 1348x900abc

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Κάδιθ, ο Καμπαμπά αφηγήθηκε ότι η σύζυγός του έπασχε από έναν «καρκινικό ογκίδιο πίσω από το αυτί» και είχε την ελπίδα ότι θα της προσφερόταν «καλή θεραπεία» στην Ισπανία. Αποφάσισε να προσπαθήσει να πάει στη χώρα αυτή και πήρε μαζί της το μικρότερο από τα έξι παιδιά του ζευγαριού.

b copy

πηγή: twitter/Sergio Rodrigo

Την 1η Φεβρουαρίου έγινε μια τελετή στην παραλία όπου βρέθηκε η μικρή σορός με τη συμμετοχή περίπου εκατό ανθρώπων, που πήγαν να προσευχηθούν και να ρίξουν στη θάλασσα λουλούδια στη μνήμη του παιδιού.

Το 2016, 6.726 μετανάστες διασώθηκαν στα ισπανικά χωρικά ύδατα σε 464 πλεούμενα ευκαιρίας, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία διάσωσης στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 5.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο την περασμένη χρονιά στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στις ακτές κάποιας χώρας της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ