ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν γνώριζα τίποτα για τον Φλιν και τις σχέσεις του με την Τουρκία

Τραμπ: Δεν γνώριζα τίποτα για τον Φλιν και τις σχέσεις του με την Τουρκία
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμαθε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν εργαζόταν ως παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων της τουρκικής κυβέρνησης, παρόλο που το θέμα ήταν εν γνώση της ομάδας του Τραμπ πριν την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ο Φλιν είχε διατελέσει λομπίστας εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας περισσότερα από 500.000 δολάρια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ακόμη και κατά την διάρκεια που ήταν σύμβουλος του Τραμπ, ανέφεραν χθες οι New York Times.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάιερ δήλωσε πως αυτή η εργασία του Φλιν ήταν ένα προσωπικό και επαγγελματικό θέμα και ήταν στην ευχέρεια του ίδιου να αποφασίσει πότε να την καταθέσει.

Σε ερώτηση αν ο Τραμπ δεν γνώριζε ότι ο πρώην σύμβουλος του εργαζόταν για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης της Τουρκίας, ο Σπάισερ τόνισε: «Σωστά. Δεν γνώριζε μέχρι να το καταθέσει. Δεν το έπραξε μέχρι πριν από δύο μέρες».

Μερικοί Αμερικανοί βουλευτές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την σχέση του Φλιν με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, οι σχέσεις του Φλιν με την Τουρκία απασχόλησαν συχνά τα µέσα ενηµέρωσης, ενώ ο ίδιος είχε γράψει ένα άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα ο Φλιν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, ο νομικός εκπρόσωπος του Φλιν είχε επικοινωνήσει με την ομάδα που ήταν επιφορτισμένη για την μετάβαση της εξουσίας του νέου προέδρου αναφορικά με τις υπηρεσίες του πρώην συμβούλου στην Τουρκία για να ρωτήσει τι θα πρέπει να κάνει, τόνισε ο Σπάισερ. Του ειπώθηκε ότι ενακόπειται στον ίδιο τον δικηγόρο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, για να καθοριστεί ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για την κατάθεση αυτής της δραστηριότητας.

«Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να συμπληρώνουν τις αιτήσεις που απαιτούνται με έναν ειλικρινή και νόμιμο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση ο Φλιν συμπλήρωσε αναδρομικά τις αιτήσεις που έπρεπε να είχε κάνει», είπε ο Σπάισερ.

«Πράξαμε σωστά τότε και αναμένουμε από κάθε εργαζόμενο να τηρεί τον νόμο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε κατά πόσον ο Φλιν είχε αποκαλύψει την συγκεκριμένη του δραστηριότητα κατά την εξέταση της διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας πριν διοριστεί στην θέση του συμβούλου ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ