ΚΟΣΜΟΣ

Ιερέας εγκατέλειψε τη χώρα του επειδή δεχόταν απειλές για τη φιλοξενία μεταναστών στο σπίτι του

Ιερέας εγκατέλειψε τη χώρα του επειδή δεχόταν απειλές για τη φιλοξενία μεταναστών στο σπίτι του
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thomas Peter

Ένας καθολικός ιερέας από τη Βουλγαρία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και την χώρα του γιατί φιλοξενούσε στο σπίτι του πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο Πάολο Κορτέζι στέγασε πρόσφατα τετραμελή οικογένεια Σύρων που είχε προσφυγικό καθεστώς στη Βουλγαρία, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης και τηλεφωνικά μηνύματα με απειλές κατά της ζωής του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη, με απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Κορτέζι γράφει:

Ακολούθησα τη συνείδησή μου, την πίστη μου, τα Ευαγγέλια, τα διδάγματα της Εκκλησίας και την νομοθεσία της χώρας... Δεν έκανα πολιτική.

Δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε μια άξια και ειρηνική συριακή οικογένεια, η οποία προσπαθεί να γλυτώσει από τον πόλεμο και την οποία η Βουλγαρία υποδέχθηκε από την Ελλάδα και έχει νόμιμα έγγραφα και δικαιώματα. Στο Μπέλενε πέθανε η Βουλγαρία, στο Μπέλενε πέθανε η δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν οι κρατικοί θεσμοί της Βουλγαρίας το καταλαβαίνουν, αλλά η Βουλγαρία έχασε πολλά απ' αυτή την υπόθεση.

Ο καθολικός ιερέας απευθύνεται και προς τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεόφυτο και ζητά απ'αυτόν να πάρει θέση, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απευθύνεται επίσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ και ζητά και απ' αυτόν να πάρει θέση, «όπως έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το όνειρό του για μια κοινωνία στην οποία όλοι συμβιώνουν μαζί, χωρίς διακρίσεις».

Στο μεταξύ, αυξάνεται στη Βουλγαρία ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας και φεύγουν παράνομα από τη χώρα με προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύονται στα βουλγάρικα ΜΜΕ, μόνο κατά το διάστημα από 2-9 Μαρτίου εγκατέλειψαν τα κέντα φιλοξενίας και εξαφανίστηκαν περισσότερα από διακόσια άτομα.

Συνολικά από τις αρχές του χρόνου έως τις 9 Μαρτίου συνελήφθησαν στα σύνορα της Βουλγαρίας, ενώ επιχειρούσαν να φύγουν για την Ευρώπη, 1.194 άτομα. Εξ' αυτών είκοσι κατευθύνονταν προς την ελληνική μεθόριο.

Ο αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών στα κέντρα της Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες ήταν, στις 9 Μαρτίου, 3.185 (από τη Συρία είναι το 34% των φιλοξενούμενων, το Ιράκ 19% και το Αφγανιστάν 37%), ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 5.200 άτομα. Ο αριθμός όσων στεγάζονται στα κέντρα της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται σε 736 (το 55% είναι Αφγανοί και 15% Πακιστανοί), ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 940 άτομα.

Τέλος, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τις 9 Μαρτίου επαναπροωθήθηκαν αναγκαστικά ή στο πλαίσιο του προγράμματος υποβοηθούμενης εκούσιας επιστροφής 472 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέμεναν παράτυπα στη βουλγαρική επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ