ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό των τζιχαντιστών πίσω από την καταστροφή του Μουσείου της Μοσούλης (pics)

Το μυστικό των τζιχαντιστών πίσω από την καταστροφή του Μουσείου της Μοσούλης (pics)
CNNi

H άλλοτε ένδοξη είσοδος του Μουσείου της Μοσούλης έχει αντικατασταθεί από... μια τρύπα στον τοίχο. Οι ιστορικοί κίονες που κοσμούσαν την είσοδο είναι πλέον θύματα του πολέμου και οι θαρραλέοι επισκέπτες πρέπει να σκαρφαλώσουν μέσα από την τρύπα για να δουν τι έχει απομείνει από αιώνες πολιτισμού.

Το Μουσείο είναι λίγα τετράγωνα μακριά από την εμπόλεμη ζώνη στην δυτική Μοσούλη και όποιος επιχειρήσει να κάνει το παράτολμο βήμα και να το επισκεφτεί πρέπει να φοράει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Πρώτη εικόνα που συναντά κανείς είναι τα ερείπια ενός αγάλματος που χρονολογείται πίσω στον έβδομο αιώνα π.Χ., ένα σύμβολο της πάλαι ποτέ πανίσχυρης ασσυριακής αυτοκρατορίας.

Το 2015 το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε ένα βίντεο που αποτύπωνε μαχητές της οργάνωσης να καταστρέφουν με βαριοπούλες ότι βρισκόταν στον διάβα τους. Κειμήλια ανεκτίμητης ιστορικής αξίας χάθηκαν στον βωμό του μένους των τζιχαντιστών.

mosul2

Στο βίντεο ένας γενειοφόρος άντρας με μαύρο σκούφο έλεγε στον φακό: «Μουσουλμάνοι, αυτά τα αγάλματα είναι είδωλα περασμένων αιώνων που οι άνθρωποι λατρεύουν αντί να λατρεύουν τον Θεό». «Αν ο Θεός έχει διατάξει την καταστροφή τους για μας είναι αχρείαστα, ακόμη και αν κοστίζουν δισεκατομμύρια».

Αυτό που οι τζιχαντιστές δεν συμπεριέλαβαν στο βίντεο ήταν η έκρηξη που δημιούργησε την τεράστια τρύπα στο πάτωμα. Σκοπός τους να κρύψουν την αληθινή τους πρόθεση, να εισέλθουν στο θησαυροφυλάκιο του Μουσείου, που έκρυβε μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά έργα της Οθωμανικής περιόδου. Αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιρακινής Αστυνομίας, «εκλάπησαν και πωλήθηκαν έξω από το Ιράκ».

mosul

Η πρώτη αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας στο βίντεο των τζιχαντιστών ήταν σοκ και απογοήτευση. Αυτό που πολλοί παρατήρησαν όμως ήταν πως πολλά από τα αγάλματα που καταστρέφονταν στο βίντεο ήταν από γύψο και όχι πέτρα.

Στις αρχές του 2014 περίπου 1.700 αντικείμενα από την συλλογή των 2.400 εκθεμάτων του μουσείου μετακινήθηκαν στη Βαγδάτη, όχι γιατί οι υπεύθυνοι περίμεναν πως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, αλλά γιατί ετοιμαζόταν μεγάλη ανακαίνιση του Μουσείου της Μοσούλης.

mosul1

Πολλά από τα αγάλματα που καταστράφηκαν από τις βαριοπούλες των τζιαντιστών ήταν ψεύτικα. Ένα τέταρτο της συλλογής των εκθεμάτων του μουσείου έχει όμως χαθεί, αλλά ευτυχώς πολλά ξέφυγαν από το θρησκευτικό τους μένος.

mosul3

Πηγή φωτογραφιών: CNNi

ISIS devastated Mosul Museum, or did it?

By Ben Wedeman

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο του στρατού περισσότερο από το ένα τρίτο της δυτικής Μοσούλης

Παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακάλυψαν ομαδικό τάφο με εκατοντάδες σορούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ