ΚΟΣΜΟΣ

Στον «πάγο» με απόφαση της Άγκυρας οι διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Στον «πάγο» με απόφαση της Άγκυρας οι διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

O αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε απόψε ότι η Άγκυρα αναστέλλει τις διπλωματικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία και προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Κάνουμε ότι ακριβώς κάνουν και εκείνοι σε εμάς. Δεν επιτρέπουμε σε αεροσκάφη που μεταφέρουν Ολλανδούς διπλωμάτες να προσγειωθούν στην Τουρκία ούτε να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο μας. Αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι υπεύθυνοι ώστε να σταματήσει» ανέφερε ο Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει νωρίτερα ότι η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στην παρουσία Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Απριλίου. Μάλιστα κατηγόρησε την Γερμανία ότι στηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

«Η Ολλανδία θα λογοδοτήσει» για τις αποφάσεις της είπε επί λέξει και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούν το διεθνές δίκαιο όποτε τους βολεύει. Εμείς θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν κατά Μέρκελ: Ντροπή σου, στηρίζεις ανηλεώς τρομοκράτες

«Παράθυρο» από Κατρούγκαλο για τουρκικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

Το «χαρτί» του προσφυγικού τραβάει η Τουρκία για να απειλήσει την Ευρώπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ