ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ως το τέλος του μήνα η ενεργοποίηση του άρθρου 50

Brexit: Ως το τέλος του μήνα η ενεργοποίηση του άρθρου 50
REUTERS/Dylan Martinez

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 50, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, η Τερέζα Μέι προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Διέψευσε μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα βρετανικών μέσων περί έναρξης της διαδικασίας ακόμη και αύριο, λέγοντας:

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν το τέλος Μαρτίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας την λέξη «τέλος». «Έχω πει ‘τέλος’ πολλές φορές, αλλά φαίνεται ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», που δίνει στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιπλέον, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει η Βουλή των Λόρδων, η οποία προέβλεπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τους βουλευτές με 331 ψήφους κατά και 286 υπέρ.

Μόλις έγινε γνωστό ότι το κοινοβούλιο δίνει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ο βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, υπεύθυνος για θέματα Brexit, τόνισε πως αυτό θα γίνει ως το τέλος του μήνα «όπως προβλέπεται και θα παραδώσουμε ένα αποτέλεσμα που λειτουργεί προς όφελος όλου του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Το κοινοβούλιο σήμερα υποστήριξε την κυβέρνηση στην αποφασιστικότητά της για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. (...) Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης εδώ και μια γενιά για τη χώρα μας», πρόσθεσε ακόμη ο Ντέιβις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ