ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλύτερη ελευθερία στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Μεγαλύτερη ελευθερία στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ από μη επανδρωμένα αεροσκάφη
REUTERS/Kevin Lamarque

Η κυβέρνηση του Τραμπ έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στο Πεντάγωνο και την CIA, όσον αφορά τα πλήγματα με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) που έχουν ως στόχο εξτρεμιστές στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η πολιτική αυτή αλλάζει άρδην όσα ίσχυαν επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, όταν οι επιδρομές διεξάγονταν από τις ένοπλες δυνάμεις και πολύ συχνά έπρεπε να δοθεί έγκριση των στόχων βάσει μιας ενδοκυβερνητικής διαδικασίας στην Ουάσινγκτον πριν γίνουν τα πλήγματα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε συγκεκριμένα ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μυστικά στη CIA νέες εξουσίες για να διεξάγει πλήγματα με UAVs εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία».

Οι εκτεταμένες εξουσίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του Φεβρουαρίου στον βομβαρδισμό με στόχο τον δεύτερο τη τάξει της αλ Κάιντα στο έδαφος της Συρίας, του Αμπού Χάιρ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει.

Ως πρόσφατα οι αμερικανοί στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν τις επιχειρήσεις τους με τη χρήση UAVs, αλλά για τη συγκεκριμένη επιδρομή δεν έδωσαν την παραμικρή πληροφορία. Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η CIA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε επίσης στο Πεντάγωνο το πράσινο φως για να διεξάγει επιδρομές με UAVs ή με την ανάπτυξη ομάδων των ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Κατά την ίδια πηγή, το ίδιο αναμένεται πως θα ισχύσει στη Σομαλία.

Αυτά τα προσωρινά μέτρα «θεωρούνται στον Λευκό Οίκο μια δοκιμή καθώς η κυβέρνηση προβλέπει ευρύτερα να ακυρώσει ή να χαλαρώσει» τους κανόνες που ίσχυαν επί Ομπάμα όσον αφορά τις επιδρομές UAVs, σύμφωνα με το New York Times.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, «έχουμε την εξουσία να διεξάγουμε επιδρομές εναντίον της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», αναγνώρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αυτή η μεγαλύτερη ελευθερία δράσης εξηγεί τον ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ομπάμα είχε πολλαπλασιάσει τα πλήγματα με UAVs εναντίον των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας πάντως ότι προσπαθούσε να αποφύγει την κατάχρησή τους και τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Στα πλήγματα αυτά έχουν σκοτωθεί έως και 2.581 μαχητές και 64 ως 116 άμαχοι από το 2009, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και αφορά αποκλειστικά τις χώρες που δεν θεωρούνται εμπόλεμες στις ΗΠΑ (Ιράκ και Συρία κυρίως).

Ωστόσο, μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν πως ο απολογισμός αυτός είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ