ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αιφνιδίασε ο Φιγιόν το Δικαστήριο

Πώς αιφνιδίασε ο Φιγιόν το Δικαστήριο

Απροετοίμαστοι «πιάστηκαν» οι δημοσιογράφοι, με την απόφαση του υποψηφίου για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν να εμφανιστεί ένα 24ωρο νωρίτερα στην ακροαματική διαδικασία, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 15 Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο συνήγορός του Αντονέν Λεβί, ο ίδιος ο Φιγιόν ζήτησε να παρουσιασθεί νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να διεξαχθεί ήρεμα η διαδικασία και να αποφευχθούν πιθανές πιέσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Λεβί δήλωσε πως το να περιμένουν έξω από το δικαστήριο τον πρώην Πρωθυπουργό εκατοντάδες δημοσιογράφοι, θα ήταν αντίθετο με την αντίληψή του περί δικαιοσύνης και θα προκαλούσε κίνδυνο υπονόμευσης του τεκμηρίου αθωότητας. Με αυτή του την κίνηση, ο υποψήφιου της Δεξιάς πέτυχε τον αρχικό στόχο για αποφυγή των δημοσιογράφων.

Ο Φιγιόν πέλεξε να μην απαντήσει σε καμία ερώτηση και αντί αυτού, να διαβάσει ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό». Μέσω του δημοσιεύματος, υποστήριξε πως η εργασία της συζύγου του, αποδεδειγμένα, είναι πραγματική. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε έμμεσα τους δικαστές για την απόφασή τους να τον καλέσουν βιαστικά να απολογηθεί για συμβάντα είκοσι χρόνων. Τόνισε πως εν γνώσει τους τις μέρες αυτές ασχολείται κυρίως με την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

«Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία», σημείωσε ενώπιον των δικαστών.

Τα νέα δεδομένα

Το νέο δεδομένο στην υπόθεση είναι πως πλέον, οι δικηγόροι του Γάλλου πολιτικού, έχουν πρόσβαση στο φάκελο των ανακριτών. Αυτό σημάνει την αρχή ενός αγώνα, που το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει μήνες.

Οι τρεις ανακριτές που είναι υπεύθυνοι της υπόθεσης, έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο. Πρέπει να εξετάσουν τους υπάρχοντες μάρτυρες ή να φέρουν καινούριους, να τους ακούσουν όλους από την αρχή, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο καθυστέρησης από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης.

Στην περίπτωση που ο Φιγιόν κερδίσει τις εκλογές, η υπόθεση παγώνει για τα 5 χρόνια της προεδρικής θητείας, διότι ο πρόεδρος προστατεύεται λόγω της ασυλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ