ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Ολλανδία: Κάλπες «βαρόμετρο» για την Ευρώπη

Εκλογές στην Ολλανδία: Κάλπες «βαρόμετρο» για την Ευρώπη
REUTERS/Yves Herman

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Τετάρτης εκατομμύρια Ολλανδοί, για να εκλέξουν τη νέα τους Βουλή, σε μια διαδικασία που εγκαινιάζει μια σειρά κρίσιμων εθνικών εκλογών στην Ευρώπη.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες, όχι μόνο για την Ολλανδία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία το τελευταίο διάστημα στροβιλίζεται σε μια δίνη λαϊκισμού, κι ενώ αναμένονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία σε λίγους μήνες.

Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), ενώ για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε από θέματα ταυτότητας, αλλά και μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία, εκατομμύρια Ολλανδοί, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμη αναποφάσιστοι, ψηφίζουν στις εκλογές που θεωρούνται βαρόμετρο για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

2017 03 15T120808Z 1430475268 RC1333A30240 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η προεκλογική ατζέντα του ακροδεξιού υποψηφίου Γκέερτ Βίλντερς, που περιελάμβανε θέματα όπως η απόρριψη του Ισλάμ, η μετανάστευση και η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράταξή του βέβαια, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), αν και ηγήθηκε επί μήνες στην προεκλογική κούρσα στην Ολλανδία, υποχώρησε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πίσω από το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μάρκ Ρούτε.

Το VVD, προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.

2017 03 15T091207Z 507539000 RC17CD731DF0 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.

Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.

Στο πολιτικό του πρόγραμμα, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

2017 03 15T104847Z 1609194994 RC14C6CF5DD0 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Yves Herman

Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ψήφισαν Βίλντερς και Ρούτε

Ο Γκέερτ Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων.

2017 03 15T114417Z 200338252 RC179888BBC0 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

«Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε αφού έριξε την ψήφο του στην κάλπη και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε, μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

2017 03 15T092152Z 1926460654 LR1ED3F0Q059M RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Michael Kooren

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού», τόνισε.

Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας

Οι 150 ολλανδοί βουλευτές εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το σύστημα αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες:

- Υπάρχει μόνο μία εκλογική περιφέρεια: η χώρα. Οι βουλευτές εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο.

- Το όριο θεωρητικά για την εξασφάλιση μίας έδρας είναι εξαιρετικά χαμηλό: ένα ποσοστό 0,67% είναι αρκετό για να εκπροσωπηθεί κάποιος στη Βουλή, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε πολλά κόμματα.

- Παρά το αναλογικό σύστημα οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιον βουλευτή θα ψηφίσουν. Κάθε κόμμα προτείνει μία λίστα υποψηφίων. Κατά κανόνα, πρώτος στη λίστα είναι ο ηγέτης του εκάστοτε κόμματος, ενώ τελευταίος είναι συνήθως κάποιος που επιθυμεί να στηρίξει συμβολικά το κόμμα.

2017 03 15T074745Z 1716340921 LR1ED3F0LNA74 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

Ο ψηφοφόρος σημειώνει το όνομα του βουλευτή που θέλει να εκλεγεί στο φυλλάδιο του κόμματος. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι βουλευτές εκλέγονται με βάση τα αποτελέσματα που απέσπασε το κόμμα τους και τη θέση που κατέχει ο βουλευτής στη λίστα. Ωστόσο, εάν ένας υποψήφιος που βρίσκεται χαμηλά στο ψηφοδέλτιο πάρει πολλές ψήφους, τότε μπορεί να κερδίσει στη θέση κάποιου άλλου βουλευτή που βρισκόταν σε καλύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Ολλανδία: Αγωνία στις Βρυξέλλες για το «ατύχημα»

Μαξίμου: Η προσοχή στην Ολλανδία υπό τον φόβο του Βίλντερς

Ολλανδία: Το 60% των ψηφοφόρων θα επηρεαστεί από το debate

ΔΗΜΟΦΙΛΗ