ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Μια νίκη της ακροδεξιάς δεν είναι τετελεσμένο γεγονός

Μακρόν: Μια νίκη της ακροδεξιάς δεν είναι τετελεσμένο γεγονός
REUTERS/Regis Duvignau

«Η Ολλανδία μας δείχνει ότι μια νίκη της ακροδεξιάς δεν είναι τετελεσμένο γεγονός και ότι οι προοδευτικοί κερδίζουν έδαφος».

Αυτό τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος χαιρέτισε την ήττα του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς ως νίκη για τους «προοδευτικούς», όμως προς το παρόν η αντίπαλός του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν δεν έχει αντιδράσει.

Το αντιευρωπαϊκό, αντιισλαμικό κόμμα του Βίλντερς αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές εκλογές, έχασε ξεκάθαρα από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και δεν έχει πιθανότητες να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί, καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Μια νίκη του Βίλντερς θα θεωρούνταν ότι προσφέρει ώθηση στη Λεπέν, το ακροδεξιό κόμμα της οποίας επίσης θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση και να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη.

Αν και η πρόεδρος του FN δεν έχει αντιδράσει επισήμως μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων των ολλανδικών εκλογών, η πρώτη αντίδραση από το κόμμα της ήρθε από τον γενικό του γραμματέα Νικολά Μπε.

Ο Μπε τόνισε το γεγονός ότι το κόμμα του Βίλντερς αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο από 15 σε 20, χαρακτηρίζοντάς το «μερική νίκη, αν και όχι η τελική».

Τα ποσοστά του Ρούτε, εκτίμησε ο Μπε, ενισχύθηκαν αναμφισβήτητα προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με την Τουρκία, έπειτα από την άρνηση της ολλανδικής κυβέρνησης να επιτρέψει την τουρκική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου να επεκταθεί στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ