ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ματαίωσαν συναυλίες των Τούρκων «Γκρίζων Λύκων»

Αυστρία: Ματαίωσαν συναυλίες των Τούρκων «Γκρίζων Λύκων»
GETTY IMAGES/ ideal image/ Burak Kara / Stringer

Στη ματαίωση συναυλιών των Τούρκων «Γκρίζων Λύκων», λόγω του «κομματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης και των καλλιτεχνών της», προχώρησαν τα κρατίδια του Ίνσμπρουκ και του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Οι ματαιωθείσες συναυλίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν το σαββατοκύριακο και εντάσσονται στις προθέσεις Τούρκων πολιτικών να εμφανιστούν σε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία, για υποστήριξη του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ενίσχυση των εξουσιών του.

Τη ματαίωση της εκδήλωσης στο ΄Ινσμπρουκ χαιρέτισε απόψε ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει τονίσει προ πολλού ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά του τουρκικού προεκλογικού αγώνα στο Τιρόλο και πως οι μουσικοί που επρόκειτο να εμφανιστούν στη συναυλία προέρχονται από το τουρκικό εθνικιστικό και ακροδεξιό στρατόπεδο.

Ως διοργανωτής της συναυλίας στο Χένντορφ εμφανιζόταν η "Avusturya Türk Federasyon", η ομοσπονδία των θεωρούμενων από τις αυστριακές αρχές ως "εξτρεμιστικών και φασιστικών" τουρκικών οργανώσεων των "Γκρίζων Λύκων" στην Αυστρία.

Αρχικά η αίθουσα είχε ενοικιαστεί για μία ιδιωτική γιορτή, για μία "τουρκική ανοιξιάτικη γιορτή" και ο εμφανιζόμενος επίσημα ως διοργανωτής είχε αντικρούσει υποψίες για οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στη διάρκεια της, διαβεβαιώνοντας πως η συναυλία δεν σχετίζεται με το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του Αυστριακού ειδικού σε θέματα εξτρεμισμού Τόμας Ράμερσντορφερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), οι μουσικοί που επρόκειτο να εμφανιστούν στη συναυλία την Κυριακή είναι γνωστοί εκπρόσωποι του τουρκικού "εθνικιστικού-ακροδεξιού φολκλόρ" και από το κοινό μπορεί να αναμένονται τα ανάλογα συνθήματα, ενώ από παρόμοιες εκδηλώσεις, στο παρελθόν, υπάρχει η πείρα πως πρόκειται για μαζικές πολιτικές διαδηλώσεις, με σημαίες, ομιλίες και ομαδικά συνθήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ