ΚΟΣΜΟΣ

Τα μηνύματα και τα καρφιά στη συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μέρκελ (pics&vid)

Τα μηνύματα και τα καρφιά στη συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μέρκελ (pics&vid)
REUTERS/Joshua_roberts

Αμήχανες στιγμές και γέλια, καρφιά αλλά και υποχωρήσεις είχε το «μενού» της πρώτης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η πρώτη ευρωπαία πολιτικός που συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ, έφθασε στον Λευκό Οίκο όπου την υποδέχθηκε χαμογελαστός ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τα χαμόγελα δεν διήρκησαν πολύ, καθώς, μόλις μπήκαν στην αίθουσα όπου τους περίμεναν οι φωτογράφοι για το ολιγόλεπτο τετ α τετ μπροστά στις κάμερες, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε επιδεικτικά την Μέρκελ που του ζήτησε να κάνουν μία χειραψία.

Το «μενού» της συνάντησης

Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών: Το μεταναστευτικό, η προσφυγική κρίση, η Ρωσία, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και οι εμπορικές σχέσεις Αμερικής – Ευρώπης. Βέβαια δεν έλειψαν και τα καρφιά του Ντόναλντ Τραμπ για τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα και την υπόθεση των υποκλοπών.

Τραμπ: Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο ενώ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε την «ισχυρή υποστήριξή του» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.

Μάλιστα ευχαρίστησε την Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά δήλωσε υποστηρικτής ενός «δίκαιου εμπορίου».

«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», είπε επί λέξει.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Το «καρφί» για τον Ομπάμα

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε ερώτηση για τους ισχυρισμούς του ότι προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «πολύ σπάνια» μετανιώνει για τα tweets του και είπε, με νόημα, ότι έχει «τουλάχιστον ένα κοινό» με την Μέρκελ. Προφανώς εννοούσε ότι και οι δύο έχουν πέσει θύματα υποκλοπών.

Ο πρόεδρος απέρριψε επίσης την κριτική σε βάρος του εκπροσώπου του, του Σον Σπάισερ ο οποίος την Πέμπτη είπε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ομπάμα στις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Σπάισερ απλώς επαναλάμβανε τις δηλώσεις που έκανε ένας αναλυτής του τηλεοπτικού καναλιού Fox News.

Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για τα παραπάνω ζητήματα. Χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία τους «θετική», ανέφερε:

Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά... είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ ενώ διαβεβαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ