ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανοί εξερευνητές αναζητούν χρυσό αξίας 5,2 δισ. σε πλοία που βύθισαν οι ναζί

Βρετανοί εξερευνητές αναζητούν χρυσό αξίας 5,2 δισ. σε πλοία που βύθισαν οι ναζί
Φωτογραφία Αρχείου AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τολμηροί Βρετανοί εξερευνητές θα ξεκινήσουν ένα... κυνήγι θησαυρού με έπαθλο χρυσό αξίας... 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο χρυσός είναι κρυμμένος σε πλοία που βυθίστηκαν στις βρετανικές ακτές από τους ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέσσερις ερευνητικές ομάδες επιχειρούν τα τελευταία 25 χρόνια να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με τα ακριβή σημεία στα οποία βυθίστηκαν τα πολύτιμα πλοία των Βρετανών. Ο χρυσός που βρισκόταν στα αμπάρια τους προοριζόταν να βοηθήσει τους στρατιώτες της χώρας να προμηθευτούν όπλα και φαγητό για να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των Γερμανών.

Οι πληροφορίες θέλουν πολλά από τα πλοία αυτά να μπήκαν στο στόχαστρο των ναζί, που είχαν σκοπό να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό των αντιπάλων τους αφενός και αφετέρου ήθελαν και μετά το τέλος του πολέμου να επιστρέψουν για να πάρουν το πολύτιμο φορτίο τους.

Δεκαετίες αργότερα, όπως αναφέρεται στην Telegraph, τα πλοία και ο θησαυρός που κρύβουν παραμένουν στον βυθό της θάλασσας.

Περισσότερα από 7.500 εμπορικά πλοία βυθίστηκαν από τους ναζί και οι ερευνητές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν 700 από αυτά, στα οποία πιστεύουν ότι υπάρχει χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Σε μερικές εβδομάδες μια αποστολή θα ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό φορτίου αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περιοχή που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μίλια δυτικά της Ιρλανδίας.

«Από την μεγάλη βάση δεδομένων μας έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για το φορτίο, το σημείο του ναυαγίου, το βάθος που βρίσκεται το πλοίο και τα πρόσωπα που έχουν τα νομικά δικαιώματα», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Britannia’s Gold, μια εκ των τεσσάρων ομάδων που κάνει τις έρευνες.

«Ως ένδειξη σεβασμού, μια αναμνηστική πλάκα θα τοποθετηθεί σε κάθε ένα από τα σημεία ναυαγίων που θα εντοπιστούν μετά το τέλος της αποστολής της ομάδας μας», αναφέρεται ακόμη και ξεκαθαρίζεται πως η ομάδα δεν θα εξερευνήσει πλοία που μετέφεραν πολίτες, οι οποίοι έχασαν τραγικά την ζωή τους στην θάλασσα.

Όλα τα πλοία της Μεγάλης Βρετανίας που ναυάγησαν από το 1914 έχουν οριστεί ως σημεία ταφής πεσόντων του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ