ΚΟΣΜΟΣ

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν συμφέρει καμία πλευρά

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν συμφέρει καμία πλευρά
REUTERS/Francois Lenoir

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικό μέσο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Bild am Sonntag αν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα σχόλια της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί προστατευτισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας για ένα τέτοιο σενάριο. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, είχε τονίσει πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά συγκεκριμένες εμπορικές σχέσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν για να γίνουν πιο δίκαιες για τους αμερικανούς εργαζομένους.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε την χαρά του και δήλωσε:

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ιαπωνία φέτος».

Παλαιότερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επίσης συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να δώσει στις εξαγωγές της αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα.

Παρομοίως, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «χοντρά υπερτιμημένο» ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ