ΚΟΣΜΟΣ

Οριακό προβάδισμα της Μέρκελ έναντι του Σουλτς δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα της Μέρκελ έναντι του Σουλτς δείχνει νέα δημοσκόπηση
REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι συντηρητικοί υπό την Άνγκελα Μέρκελ διατηρούν οριακό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όμως μια συμμαχία κεντροαριστεράς, αριστεράς και οικολόγων θα είχε επαρκή κοινοβουλευτική ισχύ για να αποσπάσει την εξουσία από την καγκελάριο αν οι κάλπες άνοιγαν σήμερα, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συντηρητικών παραμένει αμετάβλητο στο 33%, ενώ αυτό του SPD μειώθηκε μία εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα, στο 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Από την άλλη, το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε σταθερό στο 8%, ενώ αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε κατά μία μονάδα, επίσης στο 8%. Αυτό σημαίνει πως μια «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» συμμαχία (SPD, Αριστερά, Πράσινοι) θα συγκέντρωνε, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 48% των ψήφων -και κατά την εφημερίδα, αυτό το ποσοστό θα αρκούσε για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το SPD βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση πίσω από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις επί χρόνια, αλλά η υποστήριξη προς αυτό αυξήθηκε ραγδαία από τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν ονομάστηκε υποψήφιός του για την καγκελαρία ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η εξέλιξη αύξησε εξάλλου σημαντικά τις εγγραφές μελών στο SPD.

Ο Σουλτς διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προτείνει να αναθεωρηθεί η λεγόμενη Ατζέντα 2010, οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που είχε προωθήσει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο τελευταίος καγκελάριος του SPD, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί της Μέρκελ ασκούν την εξουσία από το 2005. Σχημάτισαν έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες στην πρώτη και στην τωρινή κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ ενδιάμεσα είχαν συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), το οποίο όμως υπέστη εκλογική συντριβή και παρέμεινε εκτός κοινοβουλίου το 2013.

Εάν η ή ο καγκελάριος εκλεγόταν με άμεση ψήφο, το 46% των Γερμανών θα ψήφιζε τη Μέρκελ και το 38% θα επέλεγε τον Σουλτς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρ' ότι στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Σουλτς βρισκόταν μπροστά από τη Μέρκελ, συγκεντρώνοντας το 46% των προτιμήσεων έναντι 40%.

Κατά την έρευνα της Emnid, το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξήθηκε μία μονάδα, στο 9%, ενώ αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έπεσε μία μονάδα, αλλά παρέμεινε στο 5%, δηλαδή πιάνει το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ