«Τρελοί» οι ευρωβουλευτές υποστηρίζει ο Φιλιππινέζος πρόεδρος
Πηγή: REUTERS/Erik De Castro

Τα «βέλη» του προς του ευρωβουλευτές έστρεψε αυτή την φορά ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, χαρακτηρίζοντάς τους «τρελούς».

Διαβάστε επίσης

Απαντώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τον «υψηλό αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων» στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω αυτούς τους τρελούς. Γιατί προσπαθείτε να επιβληθείτε; Γιατί δεν ασχολείστε με τις δικές σας υποθέσεις;»

«Γιατί έρχεστε να μας σπάσετε τα νεύρα;», πρόσθεσε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατά την επίσκεψη του στη Ναϊπιτάου, πρωτεύουσα της Μιανμάρ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη πρόεδρος πέρυσι υποσχόμενος να ξεριζώσει τη μάστιγα των ναρκωτικών σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, λαθρεμπόρους και τοξικομανείς.

Από τα τέλη Ιουνίου που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως έχει σκοτώσει 2.500 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών, όμως οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάνουν μάλλον λόγο για 5.000 νεκρούς.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εκτιμούν πως στις Φιλιππίνες ίσως διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην απόφασή τους, οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή για να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» γι' αυτούς τους «παράνομους φόνους».

Αναφέρονταν σε «αξιόπιστες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία της χώρας «παραποιεί αποδείξεις για να δικαιολογήσει εξωδικαστικούς φόνους».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντουτέρτε θα πρέπει «να δώσει προτεραιότητα στον αγώνα κατά των λαθρεμπόρων και των βαρόνων των ναρκωτικών μάλλον, παρά στη δίωξη των μικρών καταναλωτών», εκτίμησαν ακόμη οι ευρωβουλευτές.

Στην ομιλία του, ο Ντουτέρτε επανέλαβε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του. «Θα πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι. Το έχω πει, δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος βαρόνος των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες και οι τελευταίοι ντίλερ να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε.


Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος μέχρι τις επόμενες, κρίσιμες, ευρωεκλογές

Στο «μικροσκόπιο» ο λογαριασμός της Νίκι Χέιλι στο Twitter

Απεβίωσε η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν

ΟΗΕ: «Εντελώς δυσανάλογη» η απάντηση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γάζα