ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στις 29 Μαρτίου ενεργοποιεί το Άρθρο 50 η Τερέζα Μέι

Brexit: Στις 29 Μαρτίου ενεργοποιεί το Άρθρο 50 η Τερέζα Μέι
REUTERS/Neil Hall

Η επίσημη έναρξη των διαδικασιών του Brexit θα εκκινήσει με στις 29 Μαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Όπως δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τουσκ, θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της ΕΕ το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Ο εκπρόσωπος παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η Τερέζα Μέι ξεκίνησε από την Δευτέρα περιοδείες ανά την Μεγάλη Βρετανία, με πρώτη της στάση να είναι η Ουαλία, για να έχει επαφές με όλα τα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου προτού εκκινήσει επίσημα την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ