ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές ήταν οι διατροφικές συνήθειες των Νεάντερταλ

Αυτές ήταν οι διατροφικές συνήθειες των Νεάντερταλ
Wikipedia

Ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας ξαδέρφων που έχουν εξαφανιστεί εδώ και 30.000 χρόνια και όπως προκύπτει, ήταν προτιμότερο ο άνθρωπος Νεάντερταλ να ζει στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία και αυτό είναι λόγο του κρέατος.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν την οδοντική πλάκα που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς και το τεστ DNA έδειξαν μικροοργανισμούς ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετικές τοποθεσίες, στο σπήλαιο Σπάι στο Βέλγιο και στο σπήλαιο Ελ Σιντρόν στην περιοχή Αστούρια της βόρειας Ισπανίας, που χρονολογούνται πριν από 42.000 - 50.000 χρόνια. Η ανάλυση του πρώτου δείγματος αυτών που ζούσαν στο Βέλγιο έδειξε ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρόβατα αλλά και μανιτάρια.

Οι αναλύσεις των άλλων οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από εκείνους που ζούσαν στην Ισπανία έδειξαν ότι εκεί οι πολύ μακρινοί πρόγονοί μας είχαν μια εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική: κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ