ΚΟΣΜΟΣ

Το σενάριο για μία σημαντική αλλαγή στο Eurogroup

Το σενάριο για μία σημαντική αλλαγή στο Eurogroup
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή να μην είναι εκ παραλλήλου και υπουργός Οικονομίας χώρας της Ευρωζώνης, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται ατύπως στις Βρυξελλες, ενόψει της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Ολλανδίας.

Στο εν λόγω ζήτημα αναφέρεται η σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας «L' Echo», σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε από το 2018 και μετά να παραμείνει για άλλα δυόμισι χρόνια στην προεδρία της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι, αφενός η θητεία του θεωρείται επιτυχημένη από πολλές χώρες, αφετέρου είναι Σοσιαλδημοκράτης, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται, ότι οι πρόεδροι της Επιτροπής του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Επίσης, εάν αποφασιστεί ότι η προεδρία του Eurogroup θα είναι πόστο αποκλειστικής απασχόλησης, τότε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, το οποίο έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζωνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ