ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία έκανε κάτι που η Ελλάδα θα αργήσει... ξεχρέωσε

Η Δανία έκανε κάτι που η Ελλάδα θα αργήσει... ξεχρέωσε
Ο Πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν Reuters

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τη Δανία καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν χρωστά πουθενά. Η κυβέρνηση πλήρωσε στις ΗΠΑ την τελευταία δόση από ένα δάνειο που είχε λάβει, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και έτσι έγινε το μοναδικό κράτος που δεν χρωστά.

Εμφανώς ανακουφισμένος και χαρούμενος, ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Κρίστιαν Γιένσεν σημείωσε ότι η χώρα πλέον έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των άλλων κρατών σε επίπεδο οικονομίας αλλά και λόγω της πολιτικής σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ωστόσο, τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ήδη εστιάζει στο μέλλον.

«Η διευθέτηση του χρέους δεν πρέπει να θεωρείται λόγος για να χαλαρώσουμε» και πρόσθεσε:

«Από το 2030 θα έχουμε μία εικόνα, η οποία δείχνει ότι για 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, διότι η έξαρση των γεννήσεων σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα αποχωρήσει από την αγορά εργασίας και θα αντικατασταθεί από νεότερες γενιές. Αν δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, κινδυνεύουμε με καταστροφικά κενά στην εμπιστοσύνη, την οποία έχει κατακτήσει η οικονομία της Δανίας στις διεθνείς της σχέσεις».

Το δάνεια το... 1757

Η Δανία δανείστηκε για πρώτη φορά σε ξένο νόμισμα το 1757. Μέχρι το 1834, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία άρα θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, το κράτος να είχε και άλλα δάνεια μεταξύ του 1757 και του 1834.

Στην ουσία, τα δάνεια αυτά σε ξένο νόμισμα χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν τα επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν την πολιτική σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Δανίας. Αλλά με τα ξένα συναλλάγματα να είναι στη μορφή που είναι τώρα, δεν έχει υπάρξει ανάγκη να χρειαστεί η χώρα ξένα δάνεια, με αποτέλεσμα το χρέος να έχει διευθετηθεί πλήρως.

Αυτό, σε ό,τι αφορά στο ξένο συνάλλαγμα, γιατί η χώρα έχει εσωτερικό δανεισμό, ύψους περίπου 650 δισ. δανικών κορωνών, δηλαδή περίπου 87,5 εκατ. ευρώ με το 40% να είναι το χρέος των ξένων επενδυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ