ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ύποπτη πτώση από διαμέρισμα δικηγόρου σε υπόθεση διαπλοκής

Ρωσία: Ύποπτη πτώση από διαμέρισμα δικηγόρου σε υπόθεση διαπλοκής

Ο Νικολάι Γκορόκοφ δικηγόρος της οικογένειας του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε το 2009 στη φυλακή ενώ βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα θεραπείας μετά την πτώση του από το παράθυρο του διαμερίσματός του στον τέταρτο όροφο κτιρίου την παραμονή μιας μεγάλης δίκης, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο πρώην εργοδότης του Μαγκνίτσκι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο δικηγόρος Νικολάι Γκορόκοφ εκπαραθυρώθηκε χθες Τρίτη χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και η αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ο Γκορόκοφ επρόκειτο να εκπροσωπήσει την οικογένεια του Μαγκνίτσκι σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, η οποία αφορά την υπόθεση φορολογικής απάτης ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων που αποκάλυψε ο Μαγκνίτσκι το 2009 και που η οικογένειά του υποστηρίζει ότι είναι ο λόγος που έχασε τη ζωή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή σύμφωνα με την οποία ο δικηγόρος έπεσε από το παράθυρο στην προσπάθειά του να τοποθετήσει ένα βαρούλκο στη σοφίτα μαζί με κάποιους εργάτες.

Αλλά ο πρώην εργοδότης του Μαγκνίτσκι, ο Γουίλιαμ Μπρόουντερ, δήλωσε ότι ο Γκορόκοφ "εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας του... και τώρα νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Μπότκιν της Μόσχας με βαριά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα".

Η ανακοίνωση του Μπρόουντερ αναφέρει ότι ο Γκορόκοφ ήταν μάρτυρας-κλειδί σε μια άλλη υπόθεση που εκδικάζεται στις ΗΠΑ και συνδέεται με την αποκάλυψη που είχε κάνει ο Μαγκνίτσκι.

Ο Μπρόουντερ, ο ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Hermitage, το οποίο ειδικευόταν στις επενδύσεις στη Ρωσία, είχε προσλάβει ως δικηγόρο τον Μαγκνίτσκι και ηγείται διεθνούς εκστρατείας για να αποκαλύψει τη διαφθορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία μετά τον θάνατο του Μαγκνίτσκι.

Η αστυνομία της Μόσχας δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις που της υπέβαλε με email το Reuters για το αν πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες πτώσης του Γκορόκοφ ή αν εντόπισε στοιχεία που να υποδηλώνουν ενδεχόμενο δόλο.

Ο Μαγκνίτσκι είχε συλληφθεί το 2008 για φοροδιαφυγή αφού είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (130 εκατομμύρια ευρώ) την οποία είχαν εξυφάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του ρωσικού κράτους και του εργοδότη του. Πέθανε στη φυλακή σχεδόν ένα χρόνο αργότερα αναμένοντας τη δίκη του, γεγονός που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μαγκνίτσκι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαψεύδει τις κατηγορίες περί δόλου και έχει δηλώσει ότι ο 37χρονος τότε Μαγκνίτσκι πέθανε από συγκοπή. Ο Γκορόκοφ εκπροσωπεί την οικογένεια Μαγκνίτσκι από το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ