ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας - διάσωσης με τη Γαλλία

Κύπρος: Κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας - διάσωσης με τη Γαλλία
mod.gov.cy/ φωτογραφία αρχείου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, άσκηση έρευνας - διάσωσης με την ονομασία «Cypfra-02/17».

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αντικείμενα έρευνας για εντοπισμό και διάσωση «ναυαγών» έπειτα από «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων. Στην άσκηση πήρε μέρος η γαλλική φρεγάτα «Provence» με το ελικόπτερο της.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων, που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τριήμερη άσκηση «Ονήσιλος - Γεδεών»

Εξάλλου, το Κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, η τριήμερη άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος - Γεδεών», στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός του Fir Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση συμμετείχαν μεγάλος αριθμός προσωπικού και οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και δεκάδες αεροσκάφη διάφορων τύπων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση ήταν η μεγαλύτερη από το 2014, οπότε και καθιερώθηκε η ετήσια διεξαγωγή της, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ