ΚΟΣΜΟΣ

Το Doodle της Google αφιερωμένο στον Hassan Fathy

Το Doodle της Google αφιερωμένο στον Hassan Fathy

Το Doodle της Google για την 23η Μαρτίου είναι αφιερωμένο στον Hassan Fathy, έναν διάσημο Αιγύπτιο αρχιτέκοντα που μέσω των νέων τεχνολογιών της εποχής του προωτάστησε στην κατασκευή πολλών διάσημων κτιρίων στην Αίγυπτο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1900 και πέθανε στο Κάιρο το 1989. 

Ο Hassan Fathy ήταν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα με χιλιάδες ταλέντα. Από καθηγητης, μηχανικός, αρχιτέκοτνας, μουσικός μέχρι και εφευρέτης. Σχεδίασε τουλάχιστον 160 ξεχωριστά έργα από σχολεία, θέατρα μέχρι και χώρους λατρείας και αναψυχής.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν πως στα έργα του χρησιμοποιούσε μία αρχαία μέθοδο σχεδιασμού, ενώ βοηθούσε πολλούς κατοίκους περιοχών να δημιουργούν τα δικά τους κτίρια με τα δικά τους υλικά. Στις παλιές μεθόδους που χρησιμοποίησε είναι τα υλικά της λάσπης και του χώματος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στην τεχνική της παγίδευσης του αέρα έτσι ώστε να υπάρχει ένας φυσικός κλιματισμός στο εσωτερικό του σπιτιού.

wikipedia

Στέγη και τρούλο του τζαμιού στο Κουρνά/wikipedia

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1957 απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με διεθνείς σχεδιαστές. Στο Κάιρο επέστρεψε το 1963 όπου έζησε και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ