ΚΟΣΜΟΣ

Hassan Fathy: Η σχέση του με την Ελλάδα

Hassan Fathy: Η σχέση του με την Ελλάδα

Στον διάσημο Αιγύπτιο αρχιτέκοντα, που μέσω των νέων τεχνολογιών της εποχής του προωτάστησε στην κατασκευή πολλών διάσημων κτιρίων στην Αίγυπτο, Hassan Fathy είναι αφιερωμένο το Doodle της Google για την 23η Μαρτίου.

Ο Fathy, ιδιαίτερη προσωπικότητα με χιλιάδες ταλέντα, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1900 και πέθανε στο Κάιρο το 1989. Από καθηγητης, μηχανικός, αρχιτέκοτνας, μουσικός μέχρι και εφευρέτης. Σχεδίασε τουλάχιστον 160 ξεχωριστά έργα από σχολεία, θέατρα μέχρι και χώρους λατρείας και αναψυχής.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, ωστόσο σύντομα άρχισε να ασχολείται και ο ίδιος με δικά του αρχιτεκτονικά έργα. Ερεύνησε αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτηρίων και άρχισε να εργάζεται με παραδοσιακά υλικά, όπως λάσπη και χώμα.

hassan fathys 117th birthday 5734203317551104 hp2x

Συνέβαλε στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ενώ εκπαίδευσε τα μέλη της κοινότητας να δημιουργούν τα δικά τους υλικά από το μηδέν και φτιάχνουν τη δική τους δομή, ώστε να είναι σε θέση να συντηρήσουν τα σπίτια τους.

wikipedia

Στέγη και τρούλο του τζαμιού στο Κουρνά/wikipedia

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1957 απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με διεθνείς σχεδιαστές. Στο Κάιρο επέστρεψε το 1963 όπου έζησε και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής του. Είχε χτίσει το δικό του σπίτι στην έρημο με φόντο τη θάλασσα, στη Marina el Alamein.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ