ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου πρώην βουλευτή

Ουκρανία: Εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου πρώην βουλευτή
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο Ρώσος Ντένις Βορονένκοφ, που είχε καταφύγει στην Ουκρανία, ενώ κατεζητείτο στη Ρωσία για «οικονομικές καταχρήσεις», πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κέντρο του Κιέβου.

Όπως διευκρίνισε ο Αντρέι Γκριστσένκο, διοικητής της αστυνομίας του Κιέβου: «Έπεσαν πυρά μπροστά στο ξενοδοχείο Premier Palace, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δύο τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται», επιβεβαιώνοντας πως ο πρώην βουλευτής από τη Ρωσία είναι ο νεκρός.

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2016 ο Ντένις Βορονένκοφ, δεν επανεξελέγη στην Κρατική Δούμα και εντελώς ξαφνικά μετακόμισε στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου έλαβε και την ουκρανική υπηκοότητα. Νωρίτερα από αυτό, ο. Βορονένκοφ κατέθεσε στον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο, κατά του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην υπόθεση δίωξης του τελευταίου για «εσχάτη προδοσία».

640x640 4 copy

REUTERS/Alisa Berezutska

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τα ΜΜΕ, στην κατάθεσή του, ως πρώην μέλος της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής του ρωσικού κοινοβουλίου για ζητήματα κρατικής ασφάλειας, ο Ντ. Βορονένκοφ κατέθεσε πως ο Γιανουκόβιτς, για να διατηρηθεί στον προεδρικό «θώκο», είχε συμφωνήσει να αφήσει ρωσικές στρατιωτικές μονάδες να διεισδύσουν στην Ουκρανία. Κάτι, που, σύμφωνα με τις κατηγορίες του, οδήγησε στην εύκολη «προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία και στα αιματηρά γεγονότα στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ντ. Βορονένκοφ, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει αυτή του τη στάση, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε:

640x640 5 copy

Η κατάσταση στη Ρωσία είναι όπως στη ναζιστική Γερμανία. Δεν θέλω να ζήσω στο ψέμα και στην υποκρισία. Έγινα πολίτης της Ουκρανίας και είμαι υπερήφανος γι' αυτό.

REUTERS/Dmitry Dukhanin/Kommersant

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που στην Ουκρανία απαγορεύεται το ΚΚ Ουκρανίας και γκρεμίζονται τα αντιφασιστικά και σοβιετικά μνημεία και οι επίσημες ουκρανικές αρχές δικαιώνουν τους συνεργάτες των ναζί.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την «έκρηξη» των ρωσικών ΜΜΕ, που κατηγόρησαν τον πρώην βουλευτή για «εθνική προδοσία». Το ίδιο το κόμμα του, με μια λιτή δήλωση σημείωσε πως από τη στιγμή που πήρε την υπηκοότητα άλλης χώρας, έπαψε αυτομάτως να έχει σχέσεις με το κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ