ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: Περίπου 400.000 Ιρακινοί εγκλωβισμένοι στα δυτικά

Μοσούλη: Περίπου 400.000 Ιρακινοί εγκλωβισμένοι στα δυτικά
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Youssef Boudlal

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αποκαλύπτοντας πως περίπου 400.000 Ιρακινοί έχουν εγκλωβιστεί στην Παλαιά Πόλη της δυτικής Μοσούλης.

Η περιοχή ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Έντονος είναι ο πανικός που επικρατεί τόσο λόγω της έλλειψης τροφίμων, όσο και από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Πολλοί άμαχοι φοβούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών που έχει αναπτύξει o ISIS, αλλά περί τους 157.000 έχουν φθάσει σε διαμετακομιστικό κέντρο από τον περασμένο μήνα που ξεκίνησε η επιχείρηση της ιρακινής κυβέρνησης δυτικά της Μοσούλης, αναφέρει η UNHCR.

«Το χειρότερο δεν έχει συμβεί ακόμη, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Επειδή υπάρχουν 400.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Παλαιά Πόλη σε αυτή την κατάσταση πανικού και την ανέχεια η κατάσταση αναπόφευκτα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε 'έκρηξη' κάπου, κάποια στιγμή προκαλώντας μια νέα (προσφυγική) ροή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο Μπρούνο Γκέντο, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο Ιράκ, από τo διαμετακομιστικό κέντρο έξω από τη Μοσούλη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ