ΚΟΣΜΟΣ

Hassan Fathy: Ο διάσημος αρχιτέκτονας που τιμά η Google

Hassan Fathy: Ο διάσημος αρχιτέκτονας που τιμά η Google

Ο αρχιτέκτονας, μηχανικός, μουσικός και εφευρέτης Hassan Fathy είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google στο σημερινό Doodle.

Ο Fathy απέκτησε την φήμη του «Αρχιτέκτονα των Φτωχών», ενώ το όνομά του είναι συνυφασμένο με ειδυλλιακές εικόνες, θολωτές οροφές, κομμάτια ουρανού, ενσωματωμένα τούβλα από γυαλιά ποικιλόχρωμα που αφήνουν να εισχωρήσει στον εσωτερικό χώρο σπάνιας ομορφιάς χρωματιστό φως.

Ο Fathy πίστευε βαθιά ότι η αρχιτεκτονική ήταν για τους ανθρώπους και σχεδίαζε σπίτια τα οποία θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών που ζούσαν μέσα σε αυτά.

Το Google τον τιμά για τις πρωτοποριακές νέες μεθόδους του στην αρχιτεκτονική, που σέβεται την παράδοση και τιμά όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ο Fathy σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο King Fuad I –το σημερινό πανεπιστήμιο του Καϊρου- από όπου αποφοίτησε το 1926. Στην αρχή της καριέρας του, ο Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, ωστόσο σύντομα άρχισε να ασχολείται και ο ίδιος με δικά του αρχιτεκτονικά έργα.

Τα πρώτα του έργα ήταν επηρεασμένα από το κίνημα του ευρωπαϊκού Art Deco και τα μοντέρνα κινήματα της εποχής. Δούλεψε με παραδοσιακά υλικά όπως η λάσπη και το χώμα, ενώ χρησιμοποίησε και παραδοσιακές δομές με βάση τις αψίδες για δυνατό στήριγμα.

Το 1945 του ανατέθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ο σχεδιασμός του πιο εμβηλματικού του έργου, που τον στοίχειωνε για πολλά χρόνια, το χωριό της Νέας Γούρνας στο Λούξορ. Σήμερα, συμπεριλαμβάνεται στα έργα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ο Hassan Fathy δημιουργούσε ολόκληρες κοινότητες και εκπαίδευε τους κατοίκους να χτίζουν μόνοι τους σπίτια, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το έργο του δεν ενέπνευσε μόνο αρχιτέκτονες εντός Αιγύπτου αλλά και εκτός της χώρας.

Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας βρέθηκε και στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, και παρέμεινε στην χώρα για δύο ολόκληρα χρόνια. Μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με διεθνείς σχεδιαστές εξελίσσοντας τις αρχές της οικιστικής σχεδίασης υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Απόστολου Δοξιάδη, πολεοδόμου και αρχιτέκτονα μεγάλων έργων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ