ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες

Βουλγαρία: Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες
REUTERS/ STOYAN NENOV

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 26 Μαρτίου εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο.

Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήρθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μποϊκο Μπορίσοφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.

Η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη, ενώ ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αργά το βράδυ.

Με την «σκιά του Ερντογάν» να πλανάται πάνω από την κάλπη, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 17 πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων από την Σόφια, και βεβαίως η οικονομία ήταν τα ζητήματα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απ' όπου, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν έλειψε και η...τουρκική αύρα.

Ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν “στήθος με στήθος”, ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός “Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

Η εμπλοκή της Τουρκίας

Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί πρωτοφανής ένταση στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας, εξαιτίας της εμπλοκή της Τουρκίας στις βουλγάρικες εκλογές.

Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγιπ Ερντογαν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους -στις εκλογές παίρνουν μέρος δυο κόμματα της τουρκικής μειονότητας- με την Σόφια να καταγγέλλει την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε καλό κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ