ΚΟΣΜΟΣ

Επαφές Τίλερσον μόνο με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Επαφές Τίλερσον μόνο με τον Ερντογάν στην Άγκυρα
REUTERS/Joshua Roberts

Στην Άγκυρα αναμένεται να ταξιδέψει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον. Στην ατζέντα των επαφών του υπάρχει ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλα όχι και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφεραν ανώτατα μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την μονοήμερη επίσκεψη του ο ΥΠΕΞ δεν θα συναντηθεί με άτομα της αντιπολίτευσης και οι συνομιλίες του με τον Ερντογάν θα έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στη Συρία.

Η επίσκεψη θα γίνει σε μια πολιτικά ευαίσθητη εποχή για την Τουρκία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου που θα επιφέρει αλλαγή του Συντάγματος ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες του Ερντογάν.

Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ' όψιν του όσο βρίσκεται εκεί», είπε στέλεχος του υπουργείου σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε πολιτικές ευαισθησίες πριν από το δημοψήφισμα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τον Ερντογάν και άλλους να εγείρουν το θέμα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα εστιαστούν στην συμμαχική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προσπαθεί να ανακαταλάβει τη Ράκα από το ΙΚ και να σταθεροποιήσει περιοχές από όπου οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να επιστρέψουν, είπαν οι αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ